Les ciutats de la segona corona demanen que s'ajorni la implantació de les ZBE

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, es compromet a estudiar un possible ajornament per a les ciutats mitjanes

Societat

| S.C.

En una reunió amb l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, de la qual forma part Mollet, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'ha mostrat disposada a negociar la implantació de les zones de baixes emissions (ZBE) als municipis de més de 50.000 habitants, que la llei espanyola situa el gener del 2023. Algunes d'aquestes ciutats, com Mollet, havien manifestat els seus dubtes sobre la viabilitat d'aplicar aquesta mesura en pocs mesos sense tenir en compte les especificitats de cada territori.

Davant d'això, la consellera Jordà assegurava que la Generalitat "flexibilitzarà el que faci falta" per arribar a "un gran acord que es pugui complir", sense descartar un ajornament de l'entrada en vigor de la mesura. De fet, està previst que les condicions de les ZBE es presentaran a la tercera Cimera de la Qualitat de l'Aire, que se celebrarà a Barcelona el 18 de març. "Costa molt poc posar una data, però, si aquesta no es compleix, creem falses expectatives i acaba representant un molt mal acord", afirmava Jordà sobre la implantació de les ZBE als grans municipis. "Més enllà de la data, el que és important és complir els objectius", deia.

La cimera, a diferència les dues anteriors cimeres, celebrades els anys 2017 i 2019, i que s’emmarcaven estrictament en l’àmbit de la primera corona metropolitana, s’amplia l’àmbit territorial per a l’aplicació d’un possible acord a tot el país, especialment a tots els municipis de més de 20.000 habitants, i a totes les diputacions.

Fonts d'Acció Climàtica han precisat que aquesta voluntat de "flexibilitzar" la implantació de les ZBE arribarà fins on permetin les competències de la Generalitat, i podria repercutir en la data, però també en altres condicions sobre la implantació. La consellera recalcava que l'objectiu del Departament passa per arribar a un "gran acord de país" amb "generositat" a l'hora de definir les polítiques per frenar el canvi climàtic.

Més transport públic

Els municipis de l'Arc Metropolità van presentar a Jordà un seguit de propostes per posar en marxa les ZBE. Entre d'altres, que els conductors residents a les ciutats afectades tinguin un any de moratòria i que la Generalitat faci una forta inversió en transport públic abans de desplegar les restriccions de circulació.

Sobre la reunió, l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, ha remarcat “la necessitat de fer compatible les mesures per fer front al canvi climàtic amb el progrés econòmic i col·lectiu i és per això que a l’hora d’abordar les Zones de Baixes Emissions hem de tenir en compte aspectes com la mobilitat vinculada a les activitats econòmiques i empresarials”. 

Un altre dels aspectes plantejats durant la trobada han estat els condicionants socials que comportaran les ZBE. I és que el fet d’haver de disposar de cotxes més nous (menys contaminants) per circular per certs àmbits podria plantejar més dificultats a les persones amb rendes més baixes. En aquest sentit, Monràs ha afegit que “cal veure quines fortaleses i dèficits tenim pel que fa al transport públic, ja que si apostem per reduir el vehicle privat hem de garantir que les persones es puguin desplaçar”.

Edicions locals