Un estudi identifica més de 200 espècies vegetals i animals al Parc dels Pinetons

El GRENP cataloga la biodiversitat del parc i proposa millorar-ne la connectivitat ecològica amb Gallecs

Societat

El Parc dels Pinetons acull més de 200 espècies vegetals i animals, una quarantena de les quals protegides. Així ho recull un estudi realitzat per l’Associació GRENP, encarregat per l'Ajuntament de Mollet, que conclou que la gestió d'aquest parc –amb un paisatge de mosaic amb bosc, camins i marges, camps i zones humides– fa que hi puguin conviure un gran nombre d'espècies de gran importància com el fartet, que es troba en perill d'extinció, i el martinet ros, catalogat com a vulnerable.

En total s’identifiquen 40 espècies protegides per llei. De les 203 espècies, 79 són vegetals i 124 animals. Entre les 43 espècies d'ocells destaquen rapinyaires nocturns com el mussol comú, el xot i el gamarús, o diürns com el xoriguer o l’aligot comú. Entre les 13 espècies de mamífers catalogats cal esmentar la guineu, l'eriçó i l'esquirol i entre les 61 espècies d'invertebrats terrestres i aquàtics es troben les libèl·lules, les papallones, els escarabats i els crustacis aquàtics.

L'estudi valora les actuacions dutes a terme pel Consistori en els darrers anys, que "han permès que el parc hagi passat de ser un espai agrari amb bosquines mal distribuïdes a ser un mosaic d’hàbitats amb una coherència que ha facilitat la colonització de les espècies presents a la zona i la preservació d’algunes d’elles".

El treball també fa una sèrie de propostes per mantenir-hi la diversitat d'espècies i planteja millorar la connectivitat ecològica entre els Pinetons i Gallecs, a l'altra banda de l'autopista, amb una passera naturalitzada de major amplada que el pont actual, que seria un important recurs per a la fauna terrestre. També es proposa l'eliminació de la canya americana, millores a la bassa naturalitzada i un treball de conscienciació mediambiental per evitar actuacions contra la biodiversitat de la zona.

Edicions locals