'No podem abandonar el progrés, que és créixer d'una manera sostenible'

El cicle Diàlegs parla de la recuperació econòmica després de la pandèmia

Economia

'No podem abandonar el progrés, que és créixer d'una manera sostenible'
'No podem abandonar el progrés, que és créixer d'una manera sostenible' | FOTO: Aj. Mollet

El creixement, la digitalització, la competitivitat en temps de crisi i l'oportunitat que suposen els fons europeus Next Generation. Aquests van ser alguns dels punts que es van tractar en la tercera conferència del cicle Diàlegs per a la transformació de ciutats, que organitza l'Ajuntament de Mollet.
 

Amb el títol Cap a la recuperació econòmica en temps de pandèmia, la ponència va comptar amb la participació de Mireia Dionisio, coordinadora de l’Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials de l’Ajuntament de Mollet; Pau Relat, president de Fira de Barcelona, i Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona.

Per a Pau Relat, la pandèmia ha tingut un impacte desigual en els sectors econòmics i ha accelerat el procés de digitalització de l'economia. "La digitalització no és un fi en si mateix és un mitjà al servei de la societat, que obliga l'economia tradicional a transformar-se i que suposa oportunitats de nous sectors que no existien", apuntava Relat. El president de Fira de Barcelona considerava que la pandèmia "ens hauria d'haver obligat a pensar en la transformació futura del país, però no tinc clar que hàgim aprofitat bé l'oportunitat per repensar el model econòmic dels propers 10 o 15 anys".

Sobre la transformació i emergència de nous sectors econòmics, Relat apuntava que "la velocitat de canvi de molts sectors és molt més ràpida que la capacitat de canvis legislatius que tenen els estats i això provocarà tensions", i reclamava a les administracions un esforç per adaptar ràpidament la normativa als nous models de negoci.

Fons Next Generation, una oportunitat de transformació

Pel que fa als fons Next Generation, pla de recuperació per a Europa després de la pandèmia, la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona destacava la necessitat d'aprofitar aquests ajuts pel seu element transformador. "Ens han d'ajudar a fer reformes del sistema productiu per canviar cadenes de valor. Són ajuts per transformar la nostra economia a llarg termini perquè sigui més verda, més resilient, més sostenible". Per la seva part, Dionisioa assegurava que en el cas de Mollet, el Next Generation "ens ajudaran a aconseguir més de pressa el model de ciutat que ja teníem planificat", deia.

En el debat també va intervenir per videoconferència Raúl Blanco, secretari General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del govern de l'Estat de la Pequeña y Mediana Empresa. Blanco destacava el moment "complex i difícil" i defensava l'acció del govern de Madrid: "Estem posant tots els instruments per fomentar la inversió industrial", assegurava Blanco qui destacava el creixement d'indicadors industrials com la recuperació de l'ocupació i les exportacions, entre altres.

Alerta per la pèrdua de competitivitat

Relat coincidia en les bones dades macroeconòmiques, però alertava: "Hem de saber com mantenir la competitivitat de les empreses amb costos energètics que llastren l'economia espanyola, les pujades de preus de matèries primeres, dels costos de transports", uns elements que lligava amb l'alta inflació actual i les conseqüències en les economies de països com Espanya. "Si fruit d'aquesta inflació el Banc Central Europeu puja els tipus d'interès imaginem l'impacte en les arques públiques dels països del sud amb els nivells d'endeutament que tenen", concloïa.

A favor del "creixement sostenible"

Per la seva part, i des del punt de vista de les administracions locals, Dionisio considerava que el repte de les ciutats és "donar prosperitat als veïns en tres sentits que no es poden deslligar un de l'altre, prosperitat econòmica –la millor política social és que la gent tingui feina–, prosperitat social –amb ciutats cohesionades i equilibrades– i prosperitat mediambiental– amb ciutats saludables", deia. La regidora criticava els discursos que defensen que aquests tres paràmetres no poden anar de bracet. "Es poden desenvolupar nous projectes econòmics en un context de canvi climàtic, perquè a més la indústria del segle XX no és de la que parlem en l'actualitat" i afegia que "cal ser flexible i el nou POUM de Mollet vol ser-ho perquè la ciutat sigui pol d'atracció de la nova indústria compromesa amb el medi ambient i basada en l'economia circular", deia.

Eva Menor coincidia amb Dionisio i es mostrava en desacord amb el discurs del decreixement. "El capitalisme entès com fins ara està esgotat, però no podem abandonar el progrés i el progrés és créixer però de manera sostenible", sentenciava.

Edicions locals