Grups ecologistes denuncien l'incompliment de mesures per evitar el vessament d'aigües contaminades al Besòs

SOS Vallès i ADENC-EdC consideren que hi ha incapacitat de control per part de les administracions

Societat

Grups ecologistes denuncien l'incompliment de mesures per evitar el vessament d'aigües contaminades al Besòs
Grups ecologistes denuncien l'incompliment de mesures per evitar el vessament d'aigües contaminades al Besòs | ADF 301

L'incendi de divendres a Montornès i el posterior vessament d'aigües contaminades al riu Besòs ha provocat una nova denúncia per part de grups ecologistes, que asseguren que s'incompleixen les mesures per evitar aquest tipus d'abocaments als rius.

SOS Vallès i ADENC-EdC denuncien que l’accident de divendres repeteix la situació d’abocaments d’aigües contaminades amb productes químics tòxics al riu Besòs davant el que consideren "incapacitat" de control de les administracions i manca de funcionament de les mesures de seguretat imposades a les activitats industrials. 

Segons informava el Consorci Besòs Tordera després de l'incendi, "un petit percentatge" de les aigües emprades en les tasques d’extinció haurien arribat al riu a través de les xarxes pluvials, és a dir, aquelles que són les que anirien directament al medi natural sense depurar. Aquest abocament hauria estat la causa de la mort de peixos i d'una làmina blanquinosa que es va observar a l’aigua en alguns trams del Besòs.

SOS Vallès i ADENC-EdC denuncien que això no hauria d'haver passat si es complissin les normatives que marca la llei. "Segons els tràmits legals de llicència d’activitats, les empreses han de tenir una bassa per contenir les aigües i productes contaminants en cas d’incendi, explosió o incident industrial", expliquen els dos grups ecologistes. "És una normativa que fa més de 30 anys que existeix, després que el 1986, un incendi a l'empresa Sandoz a Basilea (Suïssa) va provocar l'abocament de les aigües residuals d’apagar el foc al Rin", expliquen.

Segons ADENC i SOS Vallès, a Catalunya, en general tota la claveguera aboca a torrents i rius quan augmenta el cabal per mitjà de sobreeixidors repartits per la xarxa. "És un problema majúscul que la Comissió Europea ja ha dit a Espanya que ha de solucionar i trobar fórmules per evitar", indiquen. "Està fet així per prevenir la xarxa de les pluges torrencials, ja que no hi ha un sistema separatiu –que separi les aigües pluvials de les residuals", expliquen. "Aquests punts negres de desguàs o sobreeixidors, haurien d’estar controladíssims, amb inspeccions periòdiques i amb detectors i amb filtres, etc".

En aquest sentit, SOS Vallès i ADENC-EdC denuncien que la Generalitat i el Consorci Besòs Tordera "menystenen el no funcionament i l’obligatorietat dels protocols de les activitats industrials incomplint les Directives Europees, sense obrir expedients informatius". A més, demanen a l'ACA s’analitzi perquè ha passat aquest vessament incontrolat d’aigua contaminada de l’apagament del foc, i que es prenguin les mesures correctores perquè aquest tipus d’incidents no es repeteixin. També exigeixen a la Generalitat de Catalunya més controls sobre l’estanquitat d’aquestes indústries que no estan complint la legislació vigent.

Edicions locals