L'Arxiu Històric Municipal compta amb dues dotzenes de col·leccions de fons personals

Algunes de les col·leccions més destacades van protagonitzar la setmana passada les 23es Jornades Centre d'Estudis Molletans

Societat

Fons arxiu Mollet
Fons arxiu Mollet

Els fons personals de l'Arxiu Històric Municipal de Mollet van protagonitzar la setmana passada les 23es Jornades Centre d'Estudis Molletans, amb l'objectiu de fer un triple reconeixement a l'arxiu, a les persones que hi treballen i especialment a les persones que han decidit cedir la documentació a l'arxiu molletà, segons explicava divendres, abans de les ponències a La Marineta, Raúl Broto, regidor delegat del CEM.

Broto insistia que aquestes jornades també són una mostra d'agrair "a tots aquells molletans i molletanes que van guardar petites peces d'història de la ciutat i portant-les a l'arxiu ens han permès compartir-les i estudiar-les per saber com era el Mollet d'abans".

Entre tots els personatges que van protagonitzar les ponències de divendres i dissabte, Jordi Bertran, director del CEM, en destacava el mossèn Andreu Malgà i Bonastre (1873-1919), per la desconeixença de la seva figura i la singularitat del contingut de la seva donació. Malgà va ser mossèn de Gallecs a finals del segle XIX i principis del XX, però el seu fons no està vinculat amb la religió. "Va ser un botànic important que va col·leccionar un herbari amb centenars o milers d'exemplars del qual només ha arribat una petita part, però que es conserva, s'ha restaurat i el tenim a Mollet", va explicar Bertran.

Un altre personatge amb paper en les jornades que en destacava Bertran va ser Joan Casals Gómez (1911-1944): "Un personatge poc conegut, un soldat republicà que va acabar en diferents camps de presoners, i a partir de la documentació personal i les cartes que enviava a la família avui podem refer part del periple que va seguir".

Vicenç Plantada i Fonolleda, Joan Ambrós i Lloreda, Martí Pou i Torrents,  Joan Solé Tura, Jordi Solé Tura, Joan Aliguer i Vegué i Josep Maria Suñé i Arbussà van ser altres dels protagonistes de les Jornades del CEM.

Els fons de l'Arxiu Històric Municipal

La primera ponència va anar a càrrec de la Dolors González, l'arxivera de Mollet, qui va explicar alguns dels continguts que s'hi poden trobar en aquest arxiu creat oficialment el 1983.

Entre els fons municipals, hi ha tres sèries rellevants: els llibres de les actes del ple des de 1836; els padrons històrics d'habitants des de 1918 –amb alguns buits en les primeres dècades–; i els expedients d'obres des de 1886, que "ens dibuixen tot el creixement urbanístic de la ciutat", explicava González, qui afegia que l'Ajuntament ja no crearà més documentació en paper per a l'arxiu, sinó que tot és ara digital.

Quant als fons personals –els protagonistes de les jornades–, l'arxivera va detallar que n'hi ha 24, de gent i temàtiques ben diverses. Des del Ramon Arán Roca, aficionat al ciclisme i soci fundador del Club Esport Ciclista Mollet el 1934, fins al fotoperiodista Ramon Renedo Yangüas, passant per l'Alfons Falguera Castells, atleta reconegut i regidor els anys 1937 i 1938.

La donació del comercial de mobles Josep Vera Aznar és la més antiga dels fons personals. "Va buidar mobles d'una masia de Gallecs i dins d'un calaix va trobar tres llibretes del 1672 relligades amb un pergamí molt més antic, que pot pertànyer al segle XIV", va dir González, qui també afegia que, malgrat tot, la documentació no inclou "informació de valor ni sobre Mollet".

Els retrats de 41 alcaldes de Mollet d'entre 1841 i 1987 dibuixats per Vicenç Torrents Falguera són una altra de les peces més singulars d'aquests fons. "D'on va treure els models per dibuixar els més antics?", encara es qüestiona l'arxivera de la ciutat.

Amb tot, aquestes col·leccions han estat possible gràcies a les donacions de ciutadans. Jordi Bertran va explicar que "de ben segur que poden haver-hi fons personals que potser les mateixes persones no li acaben de donar prou importància, però la tenen". Davant del dubte, Bertran recomana portar-hi els documents perquè sigui l'arxiu qui els avaluï i valori si els admeten.

Edicions locals