Els CAP incorporen professionals per tractar el benestar emocional dels molletans

Les intervencions són en sessions de grup i els dos primers tractaran l'ansietat i la solitud no volguda

Societat

La psicòloga es coordina amb la resta de professionals del CAP, que li deriven els casos
La psicòloga es coordina amb la resta de professionals del CAP, que li deriven els casos

Els equips d'atenció primària dels CAP de Plana Lledó i Can Pantiquet han incorporat un professional a cada ambulatori per treballar el benestar emocional de la comunitat. Aquests referents s'emmarquen en el programa que el Departament de Salut va començar a implantar aquesta tardor i que té com a objectiu prevenir el malestar emocional que pugui haver-hi entre la població de totes les franges d'edat, en molts casos, molt afectada per la pandèmia de Covid.

"La nostra tasca és detectar quines són les necessitats de la comunitat a nivell emocional i aportar als usuaris que ho requereixin eines i recursos per treballar-les", explica Júlia Polo, referent de benestar emocional al CAP de Plana Lledó.

L'ansietat o com superar el dol serien alguns dels exemples d'aquest malestar emocional. Els recursos per treballar-los es poden trobar entre la comunitat –associacions, serveis i activitats ja existents, que hi puguin donar resposta– o poden ser creats des del mateix centre de salut amb teràpies grupals. "Les intervencions no són individualitzades sinó que els tractaments es fan amb tallers o grups psicoeducatius", avança Polo.

Com funciona el servei?

Els referents de benestar emocional estan en contacte amb la resta de professionals del CAP, que són qui els deriven els possibles casos. "Els usuaris no ens venen a veure directament. Són els metges de família, infermeria o treballadors socials que detecten aquestes necessitats en l'usuari i ens els deriven a nosaltres", diu Polo. Després de la derivació, es realitza una avaluació amb l'usuari per decidir quin tractament seguir. "Hem detectat que entre la comunitat hi ha necessitat de treballar l'ansietat i la solitud no volguda", indica Polo. Per aquest motiu, els dos primers grups psicoeducatius que es posaran en marxa en breu al CAP tractaran aquestes dues casuístiques. Cada grup estarà format per 12 persones, que faran deu sessions de teràpia. Polo també ha detectat un alt nombre d'usuaris que necessiten treballar la superació del dol, un aspecte que també es vol entomar.

Polo es va incorporar al novembre al CAP de Plana Lledó i durant les primeres setmanes va fer una tasca de recerca de quins recursos poder oferir i de conèixer la comunitat i els professionals del CAP. Des del gener ha atès una trentena de casos que li han derivat. A més, s'ha reactivat un servei, que amb la pandèmia havia quedat aturat, que consisteix a visitar els instituts de la ciutat per detectar quines són les necessitats emocionals dels joves i tractar-les in situ. Polo també incideix en la salut emocional dels professionals del CAP amb sessions setmanals en què, entre altres, es treballen aspectes com les angoixes i la depressió. "Ha estat un col·lectiu molt afectat per la pandèmia", conclou.  

Està previst que el Vallès Oriental disposi de 18 referents de benestar emocional, dels quals, 13 ja s'han incorporat als equips d'atenció primària. Segons Salut, els cinc que falten ho faran abans del 5 d'abril.

Edicions locals