El teatre amateur a Mollet, en hores baixes

Les poques companyies de la ciutat detecten la manca de mostres teatrals o la necessitat d'un nou teatre

Cultura

El Grup de Teatre de Can Pantiquet, un dels pocs que hi ha a la ciutat, va actuar dissabte a Can Gomà
El Grup de Teatre de Can Pantiquet, un dels pocs que hi ha a la ciutat, va actuar dissabte a Can Gomà | Grup de Teatre de Can Pantiquet

Sergio Carrillo

Els Pastorets del Nadal de 1952 al Centre Parroquial van ser la primera aparició a escena de Josep Maria Pou. L'Aitor Galisteo-Rocher, la Cinta Moreno o l'Alícia Lorente també van passar per companyies molletanes amateurs abans de professionalitzar-se.

El teatre amateur i la ciutat de Mollet havien tingut un vincle molt estret del qual avui en parlen amb certa nostàlgia –i fins i tot amb un punt de decepció per la desèrtica situació dels darrers anys– tant les poques persones que encapçalen projectes d'aquesta tipologia avui a la ciutat, com éssers que fa dècades i dècades que mamen, creen i dinamitzen teatre amateur més enllà de les fronteres baixvallesanes.

Si la quantitat de companyies teatrals amateurs de Mollet és molt minsa ara –l'especial teatral que la revista Vallesos va fer just abans de la pandèmia en comptava només dues, el Grup de Teatre Can Pantiquet i La Tramolla–, no és aquesta la dinàmica al país, segons el president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, Toni Font: "El teatre amateur no està decreixent; per cada companyia que es dona de baixa de la Federació, tenim quatre altes".

Què passa, per tant, a Mollet perquè costi que proliferin els grups? Com és que –segons el mateix reportatge de Vallesos– una població tan pròxima i amb menys habitants com Montcada i Reixac comptava ara fa dos anys amb deu companyies més que Mollet?

Joaquín Martos, director del Grup de Teatre Can Pantiquet considera que manca suport i espais, i lamenta que "no hi ha mostres de teatre a Mollet".

Per la seva banda, Ferran Jiménez, director de La Tramolla, recorda que als 80 "es feia teatre a les escoles de Mollet –una activitat que s'està reprenent en diversos col·legis de la ciutat precisament a través de La Tramolla–, hi havia una mostra infantil i juvenil de teatre i també un programa estable a Can Gomà". En aquest sentit, considera que cal "fer coses que fomentin veure i practicar teatre. A partir d'aquí ja sortiran sols els grups amateurs". Sí que admet, però, que "l'Ajuntament està fent esforços, com tornar a posar en marxa una programació de teatre".

Tanmateix, un "dèficit important" que detecta és la necessitat de construir un nou teatre. Però considera que tot plegat és un peix que es mossega la cua: "Si hi ha grups amateurs, et demanen coses i t'adones que necessites infraestructures. Però com que no hi ha infraestructures, això no fomenta que es creïn projectes, perquè no tenen espai per fer-los".

Edicions locals