La cultura popular de Mollet crearà una coordinadora d'entitats

Servirà perquè disposin d'una agenda d'actes conjunta, per tenir més força davant del consistori o per demanar un nou espai

Cultura

La cultura popular de Mollet crearà una coordinadora d'entitats
La cultura popular de Mollet crearà una coordinadora d'entitats

Sergio Carrillo

La germanor és un dels valors per excel·lència que es pot trobar en una entitat. Però fins a quin punt arriba aquest vincle entre associacions diferents?

A Mollet, les entitats populars ho porten un pas més enllà de l'esperat bon rotllo en diades, jornades i festes majors, i ara treballen per aplegar-se en un espai conjunt. Es tracta d'una coordinadora d'entitats, que està previst que es creï pròximament amb la participació de Morats, Torrats, Ball de Diables, Castellers, Geganters i la Cuca Molla. A més, l'Esbart Dansaire de Mollet també està interessat a formar-ne part, tot i que les seves necessitats no en siguin les mateixes; i la coordinadora també està oberta a integrar altres entitats molletanes.

Aquesta coordinadora es crearà amb dos objectius principals. D'una banda, disposar d'una agenda compartida d'actes, per no solapar-se, sobretot tenint en compte que no són poques les persones que són sòcies de més d'una entitat de cultura popular de la ciutat. I, especialment, per treballar conjuntament amb l'Ajuntament per trobar un nou local que els aculli.

La coordinadora també servirà perquè quan una entitat tingui una demanda a fer al consistori, compti amb el suport de la resta d'entitats.

Un local que no molesti el veïnat

La nova coordinadora d'entitats "serà un benefici per a tothom", assegura l'Asier Ruiz, membre de Torrats, de Castellers i del Ball de Diables, així com responsable de Cultura de MolletOpina. Va ser des d'aquesta darrera plataforma que a principis de mes l'Asier es va reunir amb la regidora de Cultura, Mercè Pérez, per tractar diferents temes de l'àmbit, i l'edil socialista els va comunicar que l'Ajuntament "està treballant per poder allotjar totes les entitats culturals en un lloc on puguin desenvolupar les seves activitats". Precisament, en la línia de l'objectiu de la coordinadora d'entitats.

L'Asier explica que el nou local que necessiten ha de ser "semblant" al que ja disposen per assajar, tot i que amb matisos: "L’Era està bé, però està envoltada de pisos". Precisament les queixes del veïnat són una de les principals causes que han generat la necessitat de trobar un nou espai. Per exemple, per la proximitat amb els habitatges, el Ball de Diables "no pot assajar amb foc durant l'any, només per a les dues festes majors", i en les darreres ocasions el veïnat també hi ha posat peròs.

Per tot plegat, serà difícil que l'espai que s'acordi es trobi al centre de Mollet –perquè es podrien generar les mateixes molèsties que actualment–, però les entitats tampoc volen que estigui "molt endins al polígon i a les fosques, lluny per anar-hi caminant", diu l'Asier, qui sí que avança que tenen "un lloc en ment, accessible i que no destorbaria", però no el desvetlla.

Quant a la ubicació, en la mateixa línia s'expressa la regidora, qui diu que hauria de ser un "local apartat on no hi hagi massa veïnat". Amb tot, Pérez sí que avança que, tot i ser "conscients de la necessitat", el nou local no arribarà de manera "immediata".

A L'Era no poden assajar castells de 7 amb xarxa, per manca d'alçada

Que aquesta solució no sigui pròxima, va en perjudici, entre d'altres de l'activitat castellera. Els Castellers no poden assajar castells de 7 –ni de 8 si escaigués– amb xarxa, ja que l'alçada de L'Era només els permet fer-ne de 6. Hi ha alternatives? O assajar castells sense xarxa al pati o preparar els castells de 7 amb un pis menys. Així ho explica el president, Ciscu Carvajal, qui també troba necessari un nou espai perquè l'actual està molt congestionat i la colla ha crescut, i "no podem ampliar els horaris d'assajos". Pel que fa a la cerca de l'espai, creu que "dins de la ciutat serà difícil", i el solar de la recentment enderrocada Lefa podria ser una solució.

Tant Morats com Torrats i Geganters destaquen la necessitat de tenir una seu on exposar permanentment el bestiari festiu de la ciutat. Totes dues colles també mencionen l'anhel de disposar d'un equipament amb la mateixa idea de la granollerina Roca Umbert, i també apunten cap a l'antiga Lefa. Ara per ara, però, el president morat, José López, sí que hi detecta un problema: "No hi podríem creuar la via amb les bèsties". Sigui on sigui, les entitats volen "tenir un espai que ens puguem sentir propi", diu Maria Vico, presidenta torrada. Pel que fa a la Colla Gegantera de Mollet, no els convenç la ubicació prèviament esmentada, ja que opinen que està "allunyada i és difícil accedir-hi amb els gegants", comenta el president, Pau Garcia.

L'Esbart Dansaire també donarà suport a la coordinadora i a la petició d'aquesta casa de la cultura. L'entitat disposa d'espais per a la seva activitat, però troben que els manca "una seu social on fer vida plegats", assegura en Jaume Noró, membre de l'Esbart.

Sigui quina sigui la solució, aquestes entitats culturals tenen clar que necessiten un nou espai que les aglutini a totes. Així ho diu també David Carbonero, membre de la Cuca Molla (bestiar del Casal Cultural). En aquest cas, ells no tenen problemes d'espai, però sí que expliquen que se sumen a aquesta petició perquè seria "molt positiu crear una casa d'entitats que permeti la interacció i les sinergies entre totes". Aquesta execució aniria en benefici de la cultura local, segons Carbonero.

Edicions locals