El ple de Mollet defensa el dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental

El Consistori tira endavant una moció a favor d'un referèndum a l'excolònia espanyola amb les abstencions de PSC i Cs

Política

El ple de Mollet aprovava dilluns una moció en defensa del dret d'autodeterminació del Sàhara Occidental, amb les abstencions del PSC i Cs. L'acord es presentava com a moció d'urgència després que fa uns dies, es fes pública una carta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al govern del Marroc sobre el posicionament de l'Estat en la qüestió del Sàhara.

Amb la moció, presentada per Ara Mollet ERC MES, Mollet en Comú i Podem, amb la col·laboració de l'entitat Tibsima Mollet Sàhara, es pretenia reafirmar el posicionament del consistori molletà a favor d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental, com a resolució per a aquest territori pendent de descolonitzar. L'acord també mostrava el rebuig al pla del Regne del Marroc d'autonomia per al territori perquè "no compleix les resolucions de l'ONU i ignora el dret a la lliure determinació del poble sahrauí". En aquest sentit, la moció exigeix una rectificació al Govern espanyol, part del qual –el PSOE– ha mostrat suport al pla autonomista del govern marroquí.

El representant de Tibsima Mollet Sàhara, Francesc Verdugo, denunciava el posicionament de l'actual govern espanyol, tot i que lamentava que "tots els governs d'Espanya han estat absents i han provocat que al Sàhara Occidental hagin passat coses execrables". Verdugo, gran coneixedor del Sàhara Occidental i activista en favor dels drets del poble sahrauí, denunciava el comportament del Regne del Marroc, per la "vulneració constant" dels drets humans al Sàhara Occidental i la manca d'atenció al conflicte per part de l'opinió pública. "Hi ha una guerra que es va iniciar fa 16 mesos i se n'ha parlat molt poc", apuntava.

Posicionament dels grups

La majoria de grups al Consistori mostraven el seu malestar davant el posicionament fet públic per Pedro Sánchez, a qui acusaven de no consensuar postures amb la resta de membres del Congrés. Sergi Suárez, d'Ara Mollet ERC MES, recordava com els Acords de Madrid (1976) es va "desentendre del Sàhara Occidental a canvi de la integritat dels territoris de Ceuta i Melilla i aconseguir el suport dels EUA". Suárez acusava el govern espanyol d'"incoherència, irresponsabilitat i falta de solidaritat amb el poble sahrauí" i considerava que el referèndum és "un deute històric".

"La carta de Pedro Sánchez és una vergonya incomprensible. Després d'anys amb l'Estat alineat amb la comunitat internacional, ara accepta que el Regne del Marroc prengui la sobirania sobre aquests territoris. Esperem que es pugui reconduir", deia el regidor de Mollet en Comú, Francisco Sancho. En el mateix sentit, Xavier Buzón, de Podem Mollet, recordava "l'obligació històrica d'Espanya" envers el poble sahrauí i considerava que el pla d'autonomia del Marroc "no és realista ni aportarà drets als sahrauís".

Per la seva part, Joan Daví (Junts-PDeCAT), destacava la vinculació "molt estreta" entre les monarquies espanyoles i marroquina, i considerava: "Si Espanya fos una república, això no passaria".

Abstenció de PSC i Cs

En la votació de la moció es van abstenir els grups del PSC i Cs Mollet. La regidora de Cs, Eva Guillén, mostrava la seva preocupació pel fet que el govern de l'Estat "hagi pres una decisió que afecta la política exterior sense tenir en compte resta de grups del Congrés", i afegia que en l'actual context internacional "no sabem si s'han estudiat les repercussions que això pot tenir en el subministrament de gas per part d'Argèlia".  El grup defensava la seva abstenció per no estar d'acord amb el redactat sobre la qüestió del referèndum, però "sempre hem defensat que el procés de descolonització s'ha de fer seguint l'acord de les Nacions Unides", deia.

El socialista Raúl Broto refermava el compromís del seu partit amb la carta de Nacions Unides perquè s'arribi a un acord entre ambdues parts i assegurava que "no hi ha hagut un canvi de posició substancial perquè el president Zapatero ja defensava aquesta postura". Broto, a més, considerava positiu "reforçar llaços amb el Regne del Marroc per avançar en un conflicte enquistat fa 40 anys".

Edicions locals