Mollet reclama la recuperació de la memòria de la Segona República i les víctimes del franquisme

La Junta de Portaveus acorda un text de commemoració de la Segona República amb l'abstenció de Cs

Política

Els grups polítics presents al ple molletà han acordat, a excepció de Cs, un acord per commemorar el 91è aniversari de la Segona República, un text que vol recordar "aquest període polític que va significar un gran avenç per a la democràcia, la llibertat, la justícia i el progrés del nostre país".

La moció demana retre especial homenatge a tots els republicans, homes i dones, que van patir la persecució i la repressió franquista a l’interior, o van haver d’emprendre el camí de l'exili i posa èmfasi en el significat que té la data del 14 d’abril pel poble català i espanyol.

El text també reclama l’anul·lació dels judicis sumaríssims a totes les persones condemnades a mort pels tribunals il·legals del general Franco, especialment el de l’alcalde de la ciutat en aquells moments, Josep Fortuny, i insta les institucions responsables a exhumar, identificar i enterrar amb dignitat les restes de totes les víctimes que encara es troben sota fosses, camps i cunetes, així com la derogació de la Llei d’Amnistia de 1977.

En el ple de dilluns es va donar compte de l'acord de la Junta de Portaveus. En el debat, tant Mollet en Comú com Podem van alertar sobre "l'amenaça de l'extrema dreta" que "intenta introduir retrocessos en democràcia", deia Xavier Buzón, de Podem.

Sobre la recuperació de la memòria d'aquest període a Mollet, el regidor de Mollet en Comú Gabriel Espinosa Falta apuntava que "cal un major esforç per recordar el passat democràtic a Mollet" i demanava a l'Ajuntament que cada any celebri un acte institucional en homenatge a la República, i que es crei una ruta de caràcter museístic de memòria dels represaliats a la ciutat.

Per la seva part, el portaveu d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, donava suport a la moció, però s'hi mostrava crític i feia un paral·lelisme entre l'"actuació reaccionària de l'Estat contra la Segona República i la de 2017, quan Catalunya també proclamava la república", deia. López, a més, reivindicava reparar la memòria de les víctimes del franquisme però "no només les d'aleshores sinó també represaliats actuals com l'Esther, el Brian, el Sergi i el Germinal, també perseguits". López defensa l'essència republicana d'Esquerra i assegurava: "Estem per la república catalana, però si abans arriba l'Espanyola també ens hi trobaran".

El regidor de Junts (PDeCAT), Joan Daví, va aplaudir la consecució de drets aconseguida durant la Segona República i recordava que l'actual monarquia és "una imposició de la dictadura". "Creiem que encara s'ha d'exercir el dret a escollir el model d'estat", deia.

Per tancar les intervencions, el socialista Raúl Broto, defensava la feina feta des de l'Ajuntament per preservar la memòria històrica i feia un repàs dels monuments i actes que es fan de memòria històrica a Mollet. "Cal seguir fent feina en aquest sentit", deia Broto, qui apuntava la necessitat de retre especial homenatge als republicans represaliats.

 

 

Edicions locals