Ciclistes en peu de guerra per la prohibició de circular per zones de convivència amb vianants
El govern molletà obre la porta a revisar la situació en el marc del debat de la Taula de Mobilitat
Mollet del Vallès
El govern municipal ha obert la porta a estudiar possibles canvis en la normativa de circulació de les bicicletes i vehicles de mobilitat personal a les zones de prioritat de vianants o de prioritat invertida.
Així ho anunciava el regidor de Mobilitat, Juanjo Baños, en el ple municipal d'aquest dilluns arran d'un prec de Mollet en Comú, que recollia les queixes d'usuaris d'aquests vehicles.
El 2020, el ple de Mollet aprovava per unanimitat l'Ordenança de Circulació de Vehicles i Vianants de Mollet, amb l'objectiu, entre altres, de regular la convivència entre vianants i usuaris de vehicles.
Malgrat les campanyes informatives que es van fer, un cop va entrar en vigor, la seva aplicació ha comportat algunes queixes als afectats, principalment per la prohibició als majors de 12 anys de circular amb bicicletes i patinets per zones de vianants o de prioritat inversa. "No parlem de circular per voreres, però sí per les zones de convivència amb vianants", explica Albert Rodríguez, de Mollet Pedala.
El senyal de la discòrdia
En el seu article 17, l'ordenança regula les zones de vianants que són "espais destinats especialment a l’estada i circulació de vianants. Generalment amb un disseny de plataforma única i senyalitzat amb el senyal vertical S-28 a l'entrada i S-29 a la sortida", diu la normativa. Segons la Direcció General de Trànsit (DGT), aquest senyal regula aquells espais amb prioritat per a vianants on els vehicles podran circular a una velocitat màxima de 20 km/h. Així doncs, el senyal no prohibeix la circulació de vehicles, una prohibició, però, que sí que recull l'ordenança municipal en el cas de bicicletes i patinets. "Es dona el cas que aquest article es contradiu amb el Reglament General de Circulació, una norma d’àmbit superior. El resultat és que a Mollet tenim zones on poden circular cotxes en algunes situacions, però mai bicicletes o patinets", explicava el regidor de Mollet en Comú Francisco Sancho. "És invasió de competències per part de l'Ajuntament de Mollet. Al POUM que és posterior a l'ordenança, aquests carrers es compten com a part de la xarxa ciclable de la ciutat igual que al Pla de Mobilitat", afegeix Rodríguez.
La imposició de multes als usuaris de bicicletes o patinets que circulaven per aquestes zones, ha provocat les queixes d'entitats de defensa de la bicicleta. A banda de la incongruència entre el senyal i l'ordenança, una de les queixes és que les sancions que s'imposen per circular per zones de vianants són de 200 euros, tot i que la normativa municipal marca que aquesta infracció se sanciona amb 100 euros. "S'han acollit a les multes de la DGT", explica el portaveu de Mollet Pedala.
Les queixes del col·lectiu també han estat recollides pel Síndic Personer en el seu informe de 2021, en què recomanava al govern local revisar l'ordenança en relació a aquest senyal, ja que "pot existir una interpretació errònia de l’Ordenança respecte al que diu la llei estatal", indica el Síndic.
Debat a la Taula de Mobilitat
Amb el seu prec, Mollet en Comú ha demanat al govern local la revisió de la situació per tal de "millorar, allà on sigui factible i amb la garantia més gran de seguretat possible, la convivència entre vianants i vehicles de mobilitat personal".
En aquest sentit, el regidor de Mobilitat, Juanjo Baños, recordava que l'objectiu de protecció dels vianants amb la nova ordenança va ser compartit per tots els grups, i que la qüestió que es podia discutir era la idoneïtat o no del senyal S28 des del punt de vista tècnic. "Tècnicament, es considera que aquest senyal està ben posat perquè s'acompanya d'altres senyalitzacions i, a més, l'ordenança ho deixa molt clar", deia Baños. Amb tot, el regidor avançava que aquest divendres s'ha convocat una Taula de Mobilitat, "que és l'espai en què podem tractar aquests temes". A priori, Baños considera que "no hi ha necessitat de modificar l'ordenança, però es poden debatre canvis si ens hi posem d'acord". El regidor també avançava que es mirarà de "posar algun altre senyal per reforçar la informació sobre la prohibició d'aquests vehicles a zones de vianants".
Pel que fa a les sancions imposades, Baños assegurava que "no hi ha una política de posar multes, però sí de seguretat" i defensava que s'han fet "campanyes àmplies d'informació abans de multar".