La depuradora i la planta de residus generaran biometà per injectar a la xarxa de gas natural

Una instal·lació de filtres permetrà aprofitar el biogàs excedent de les plantes de tractament de residus i d'aigües residuals

Societat

Tècnics i responsables del projecte BioVO, aquest dimarts a la seu del Consorci Besòs Tordera
Tècnics i responsables del projecte BioVO, aquest dimarts a la seu del Consorci Besòs Tordera

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera han presentat aquesta setmana el projecte conjunt BioVO, que preveu l'obtenció de biometà –un gas renovable– a partir del biogàs excedent de les seves plantes de tractament de residus. Concretament, la idea és aprofitar i convertir en energia neta els excedents que es produeixen a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge del Consorci de Residus i a les estacions depuradores d'aigües residuals del Consorci Besòs Tordera.

Per generar aquest biometà, es construiran uns mòduls d'enriquiment del biogàs o upgrading en una zona compartida entre els dos consorcis, al polígon industrial El Raiguer, a cavall entre Granollers i Montornès. Aquesta instal·lació estarà formada per "una planta de neteja i purificació de biogàs, mitjançant la tecnologia de membranes, un gasòmetre amb capacitat per a 1.250 metres cúbics i un mòdul d'injecció de biometà a la xarxa de gas natural", explicava dimarts Begoña Martínez, cap de Territori del Consorci Besòs Tordera.

Això permetrà aprofitar els excedents de biogàs que es generen actualment a les dues plantes, i que es preveu que creixin molt més amb l'ampliació de la planta de tractament de la matèria orgànica prevista per als pròxims anys i amb el futur tractament dels fangs que generen 23 de les 27 estacions depuradores del sistema Besòs Tordera que actualment no es transformen en biogàs.

Vanessa Abad, directora de l'àrea de tractament del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, apuntava que el biometà és una "bona alternativa als combustibles fòssils", ja que es pot barrejar amb el gas natural i injectar directament als gasoductes convencionals –que passen molt a prop de les dues instal·lacions– per ser consumit com una energia neta, o "utilitzar-lo com a biocombustible per a mitjans de transport i contribuir així a la descarbonització del transport". Alhora, indicava, "els gasos renovables com el biogàs o el biometà són fonamentals en el procés de transició energètica".

En la presentació d'aquest projecte compartit entre les dues institucions, Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera, destacava que aquesta és una iniciativa "innovadora, única tant a Catalunya com a l'Estat", i remarcava que significarà una "petjada a favor del medi ambient". Albert Camps, per la seva banda, president del Consorci de Residus, afirmava que "aquest és un exemple més d'economia circular", amb "moltes possibilitats de desenvolupament en el futur". També assegurava que aquesta nova font d'energia verda, que contribueix a la reducció de les emissions de CO2, "tindrà beneficis clars en la qualitat de l'aire i en el medi ambient".

Subvenció del fons Feder

El projecte de generació de biometà a partir dels fangs de la depuradora i del biogàs que generen els residus orgànics va començar a caminar el 2019, després que tècnics dels dos consorcis detectessin la possibilitat de ser més eficients amb la gestió dels excedents d'energia, uns 720.000 Nm3/any entre les dues instal·lacions.

Per això hi van involucrar el Consorci Besòs Tordera –que dona servei a 67 municipis, compta amb 27 estacions depuradores d'aigües residuals i 50 estacions de bombament i tracta 42 milions de metres cúbics d'aigua cada any–; el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental –que tracta 52.000 tones de matèria orgànica cada any i que preveu tractar-ne 80.000 d'aquí a vuit anys–; l'Agència Catalana de l'Aigua; l'Agència de Residus de Catalunya i el Govern de l'Estat. Un cop dissenyat el projecte es van buscar les fonts de finançament.

Amb un cost previst de 2.775.000 euros, els Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (Feder) hi aportarà 1.012.945 euros, en tractar-se d'una iniciativa que afavoreix una economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible. La resta de la inversió es repartirà al 50% entre els dos consorcis. Actualment, el projecte és a les portes de l'adjudicació, i la previsió és que, com a molt tard, pugui entrar en servei el juliol del 2023.

 

Edicions locals