Joan Mena: 'Més que mai necessitem una llengua vehicular que garanteixi la igualtat d'oportunitats'
Joan Mena presentava dimarts al Casal Cultural el seu llibre 'No parlaràs mai un bon català'
"Jo espero que tothom tingui dret a parlar un molt bon català, i per això hem de treballar perquè el model d'immersió lingüística continuï vigent a les nostres aules", deia dimarts a la tarda a l'exterior del Casal Cultural el diputat al Congrés dels Diputats per En Comú Podem i portaveu de Catalunya en Comú Joan Mena, just abans de presentar el seu llibre No parlaràs mai un bon català. Les mentides de la immersió lingüística, editat per EUMO Editorial.
Que la immersió lingüística va ser un model d'èxit els 80 –quan a la societat catalana hi convivien majoritàriament dues llengües– i que ho continua sent avui –amb desenes i desenes de llengües maternes diferents dels alumnes del país– va ser un missatge ben repetit.
Joan Mena, sabadellenc i fill d'immigrants andalusos, va conèixer la immersió com a alumne de l'escola pública Agnès Armengol, als inicis del model. Posteriorment, l'ha viscuda en altres centres educatius, però en aquest cas com a professor de llengua i literatura castellana. I per últim, l'ha tractada des del punt de vista polític.
Amb aquest bagatge, el diputat ha fet en aquest llibre –i també en l'acte al Casal Cultural– una defensa aferrissada del model d'immersió lingüística. "Avui hi ha nens i nenes de moltíssimes llengües. Més que mai necessitem una llengua vehicular que garanteixi la igualtat d'oportunitats i la cohesió social", deia dimarts, alhora que afegia que va ser un "model imprescindible perquè els nens i nenes de les famílies castellanoparlants avui siguem bilingües".
D'altra banda, el diputat va lamentar les diferents sentències en contra de la immersió –la del 25% de castellà va sortir dos dies abans de la publicació del llibre–, conseqüència d'una "justícia espanyola polititzada". Amb tot, considera que l'aposta de la Generalitat pel català els darrers anys és molt millorable. "Les retallades dels governs d'ERC i Junts per Catalunya o Convergència també han afectat", comentava en referència, entre d'altres, a les aules d'acollida.
"Això no va de nacionalismes, sinó de lluita de classes"
Mollet en Comú va organitzar l'acte i dos regidors del partit van participar en la presentació. La portaveu, Marina Escribano, destacava que és un llibre "directe, clar i fàcil de llegir" i que alhora "és molt necessari". Escribano també assenyalava que "això no va de nacionalismes, sinó de lluita de classes, de lluita contra desigualtats, i d'una escola pública i de qualitat".
Per la seva banda, l'edil Gabriel Espinosa també hi donava el seu parer com a docent: "El llibre desmunta moltes de les fal·làcies del que la dreta està dient; la gent que coneixem les escoles tenim una idea molt clara del que passa". A més, recordava les famílies que van impulsar el model, els anys 80: "Aquestes persones tenien una ideologia progressista i no volien que els seus fills fossin segregats per una qüestió de procedència".