La Policia Local de Sant Fost, la que menys cobra del Baix Vallès

Els agents santfostencs perceben un sou un 19% inferior al dels martorellesencs, que són els més ben pagats de la subcomarca

Societat

La Policia Local de Sant Fost, la que menys cobra del Baix Vallès
La Policia Local de Sant Fost, la que menys cobra del Baix Vallès

Anna Mir

El passat 3 de març la Sala Basart de Parets del Vallès acollia una reunió entre les alcaldies de la comarca i representants de seguretat amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i representants del cos de Mossos d’Esquadra, per tractar diferents assumptes relacionats amb la seguretat als municipis. Una de les qüestions que es posava de relleu en el transcurs de la reunió era la unificació de sous de les policies locals, per evitar les fugues d'agents d’uns pobles a altres.

"Un dels problemes que tenim sobre la taula amb les policies locals és una unificació dels sous", deia el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, qui apuntava: "Als municipis ens costa molt cobrir places i quan les tens cobertes i tens la policia formada, se'n van a un altre lloc", deia. 

Arran d'aquesta problemàtica, la qual des de la conselleria d'Interior es va informar que ja està treballant per resoldre-la, des d'aquest diari hem volgut comprovar quines són aquestes diferències salarials que existeixen entre els diversos cossos de policia municipal que operen al Baix Vallès. Així, segons dades publicades de la relació de llocs de treball i pressupostos municipals dels diferents ajuntaments, la localitat baixvallesana on els agents tindrien el sou més baix és Sant Fost  –tenint en compte que Parets no ha volgut facilitar les dades salarials per incloure en aquest reportatge-.

Els policies funcionaris santfostencs cobren 30.344 euros bruts a l'any –que inclouen sou base, complement de destí i complements específics– una xifra uns 7.000 euros bruts anuals inferior a la del  sou dels agents de la Policia Local de Martorelles. Tot i ser de les localitats amb el cos més jove –es va crear l'any 2017– i amb menys efectius –té 1 inspector i 10 agents–, la Policia de Martorelles és la que està millor pagada d'arreu de la subcomarca. 

Professionalitzar el cos

Aquesta diferència de sous és un dels motius pel qual alguns agents de Sant Fost haurien decidit no continuar al cos. I és que, segons denunciava fa unes setmanes ERC-Junts per Sant Fost: "En menys d'un any set policies han deixat la nostra policia i això ha provocat que els sis agents disponibles, a banda de fer torns en solitari, s'hagin inflat a fer hores extres", alertaven. 

Des de l'executiu local, Montserrat Sanmartí, alcaldessa i regidora de Seguretat ho desmentia en declaracions a aquest diari: "No és que hagin marxat set agents i s’hagin deixat set places buides, normalment els agents fan aquestes sol·licituds a altres municipis perquè potser hi ha una millora i quan marxen de comissió de serveis nosaltres els substituïm",  diu l'alcaldessa.

Sanmartí també explica que  darrerament s'han incorporat quatre agents nous per substituir-ne  dos que s'estan formant a l'escola de policia, un que ha plegat per marxar a un altre municipi i un darrer que s'hauria jubilat. 

Segons Sanmartí: "Ja hi havia agents que havien marxat abans i alguns que havien anat a l’acadèmia per treure’s la titulació i poder obtenir la plaça".

De fet, l'objectiu del govern santfostenc és professionalitzar el cos policial: "No ens estem queixant de la feina dels agents, volem una policia professional, en el sentit que tothom tingui la seva plaça", indica l'alcaldessa, qui també anuncia que "s’aniran fent concursos d’oposicions per garantir la professionalitat de la policia. Ara en comencem un però no serà l’únic. Volem 15 agents més l’inspector i la caporal", afegeix.

En aquest sentit, el govern ha contractat una empresa externa perquè valori les remuneracions i els llocs de treball de la Policia i la Brigada Municipal. També es planteja tirar endavant la remodelació de la comissaria, projectada en el mandat d'ERC-Junts, però amb algunes modificacions "a petició de l'inspector", deia l'alcaldessa. Sanmartí també apunta que s'inclourà un segon vehicle de policia al pressupost 2022. 

Edicions locals