'La diferència de salaris i recursos ens dificulta la retenció del talent a la policia local'

Des de la comissaria de Sant Fost l'inspector, Jaume González, admet que fa anys que la plantilla pateix un dèficit important de sou

Societat

Jaume González, inspector de la Policia Local de Sant Fost
Jaume González, inspector de la Policia Local de Sant Fost

Fa gairebé un any que Jaume González, és l'inspector de la Policia Local de Sant Fost. González qui va assumir el càrrec després d'una llarga trajectòria tant a la policia local, com també en els Mossos d'Esquadra, explica que va arribar a la localitat amb l'objectiu de "dignificar" la funció policial: "Vaig venir amb una sèrie de condicionants, entre ells estava fer un estudi de com estava la Policia Local de Sant Fost", diu.

Segons González, la diferència de sous i de recursos "dificulta molt la retenció de talent a les policies locals", una situació de mobilitat contínua que també pateix Sant Fost.

A aquesta problemàtica del sou s'hi sumarien les expectatives professionals dels agents: "El fet de formar-se a l'escola de policia amb els Mossos fa que molts agents que després venen a les policies locals es vegin com que allò amb el qual havien aspirat se'ls queda petitíssim", assevera l'inspector. 

 "Des de fa molts anys tenim un dèficit important de sou que provoca que la gent estigui aquí de manera temporal i que quan els surt alguna cosa marxin. Per a nosaltres és un desgast molt important, perquè aboquem molts esforços en la formació dels agents. A més ens n'assabentem a última hora, amb la qual cosa, quan passa una cosa d'aquestes no tenim temps de reacció", especifica González.

L'inspector de policia admet que aquesta mobilitat dels agents ha fet que la plantilla hagi hagut d'estar un temps fent "alguna hora de més" per cobrir el servei i que per resoldre-ho van haver de recórrer a fer nomenaments per via d'urgència. 

Per abordar aquesta qüestió d'una forma més estructural, el govern santfostenc acaba de contractar una empresa externa que s'està encarregant de fer una valoració dels llocs de treball amb la intenció de millorar les condicions laborals dels agents: "La meva intenció i també la de l'equip de govern és que ens equiparem als sous que estan al voltant del nostre àmbit", indica l'inspector. 

Així mateix, el cap de policia considera necessàries altres mesures d'abast supramunicipal: "De la mateixa manera que tenim processos centralitzats, com pot ser la compra de vehicles, les oposicions dels diferents municipis s'haurien de plantejar des d'una igualtat econòmica que ens permetés que la policia de base, fos la mateixa a tot arreu". 

Nous agents i més recursos

Per a l'inspector, la Policia Local de Sant Fost té uns números adequats de plantilla, tenint en compte les tasques que els competen, però afirma: "Si tinguéssim més agents, ho faríem millor, però amb els que tenim ara, juntament amb aquesta nova relació de llocs de treball –es vol arribar a la xifra de 15 agents, a banda de la figura de l'inspector i la caporal–, ens permetrà canviar el quadrant laboral, perquè amb els mateixos agents puguem fer moltes més patrulles". 

González també és partidari que les comissaries locals incorporin noves eines tecnològiques que "ens permetin que el policia en el lloc més recòndit de Catalunya tingui les mateixes possibilitats de fer la seva tasca que un que està a Barcelona". 

En aquest sentit, l'inspector està treballant per introduir un software als vehicles policials perquè els agents puguin tenir informació en temps real de tot allò que està passant al municipi. Així mateix, el cap de la policia també planteja que es pugui proposar a la Policia Local de Martorelles –tenint en compte que comparteixen moltes incidències– la possibilitat que en algun torn, bàsicament en el de nit que és quan les incidències solen ser més complicades, ambdues policies puguin compartir l'emissora. 

Per altra banda, es preveu incorporar pròximament un cotxe 4x4 i una flota de vehicles elèctrics  de petit format per patrullar pel municipi. González també es marca l'objectiu d'organitzar reunions trimestrals amb les associacions veïnals per tal d'incrementar la comunicació amb la ciutadania. 

Edicions locals