El PSC de Mollet rebutja la consulta popular sobre monarquia o república

La consulta, que es farà a tot l'Estat el pròxim 14 de maig, comptarà amb set punts de votació a la ciutat

Política

El pròxim 14 de maig, la Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República ha organitzat a tot l'Estat una consulta, de caràcter no vinculant, perquè la ciutadania pugui donar la seva opinió sobre el model d'estat a l'estat espanyol, una consulta a què el PSC de Mollet no dona suport.

A Mollet, s'habilitaran set punts de votació. En concret, la ciutadania podrà votar de 10 h a 15 h a set punts: la Rambla Nova (a l'altura de Col·legis Nous), el carrer Barcelona (al quiosc municipal), al parc de Can Borrell, a la plaça Cinco Pinos, a la rambla Fiveller, a l'avinguda Llibertat (mercat) i a l'estació de Mollet-Sant Fost.

Així ho anunciava la delegació molletana de la plataforma, que dilluns intervenia al ple municipal de Mollet per defensar una moció de suport a la consulta, presentada a través de Podem Mollet. "Per primer cop la societat molletana i la de tot l'Estat podrà manifestar lliurement la seva opció sobre el model d'estat", destacava la portaveu de la plataforma, Míriam Sampere. "La majoria de la població actual no va tenir oportunitat de votar la Constitució de 1978; però qui sí que va poder fer-ho, no va tenir opció de triar sobre la forma d’Estat, ja que va ser furtat del debat en l’anomenada Transició democràtica. Ni en aquell moment ni posteriorment hem pogut decidir", apuntava en la seva intervenció.

Sampere reconeixia que la consulta no tindrà validesa jurídica però defensava la seva realització com a "una via d’expressió, participació ciutadana i un acte democràtic amb el qual, a més, exercirem el nostre dret a decidir sobretot el que ens incumbeix".

Suport del ple

En les seves intervencions, una majoria dels grups municipals van donar suport a la consulta. "És il·lusionant que la ciutadania prengui la iniciativa davant inaccions o imposicions", s'hi referia Núria Muñoz, de Podem.

Francisco Sancho, de Mollet en Comú, feia un repàs de les moltes de les mocions aprovades pel ple municipal en els darrers anys a favor de la República i remarcava que "el 92% del ple de Mollet compartim la causa republicana i cal ajudar totes les alternatives que ajudin a visibilitzar la causa republicana a Mollet", considerava.

Per la seva part, el portaveu d'Ara Mollet ERC MES, Oriol López, defensava la consulta –"estem a favor de la República, però sobretot a favor que es voti", deia– i alertava els organitzadors fent un paral·lelisme amb les consultes independentistes que van culminar amb l'1-O. "Començar aquesta bona croada pot portar a la repressió perquè l'Estat espanyol defensarà sempre l'statu quo. El republicanisme ibèric ha de sumar per fer caure el règim", concloïa.

Joan Daví (PDeCAT) també defensava el dret a decidir el model d'estat i recordava que "aquesta monarquia només la va decidir el dictador, per tant, és la seva herència".

Abstencions de PSC i Cs

Per la seva part, tant el PSC com Cs van abstenir-s'hi. El regidor socialista Raúl Broto defensava que tot i que el PSC pot "compartir l'esperit de les reivindicacions" el model de consulta popular "no s'ajusta al que defensa el nostre partit a nivell estatal". Tot i que reconeixia que el Congrés de 2016 del PSC acordava impulsar el debat sobre el model d'estat, "amb l'actual panorama polític no es donen les majories necessàries per fer aquest canvi constitucional i és més oportú centrar esforços en altres polítiques tot i que seguirem fent pedagogia republicana", deia.

Cs, al seu torn, apuntava que una reforma de la forma d'estat s'ha de vehicular amb una reforma de la Constitució i que l'Ajuntament "no té competències per decidir sobre aquests temes" i "no pot donar suport a accions que van en contra de la llei", deia en referència a la consulta la portaveu Eva Guillén. La regidora del partit taronja també animava Podem, que va presentar la moció, a "fer alguna cosa més enllà de donar suport a les entitats. Estan al govern de l'Estat i allà hi tenen mà per fer alguna cosa més", etzibava.

 

 

 

Edicions locals