El ple demana un nou impost per a les companyies energètiques

Els comuns demanen que els ingressos serveixin per a ajudes a les famílies per pagar la llum, el gas i el transport públic

Política

El ple de Mollet va aprovar dilluns una moció presentada per Mollet en Comú en què es demana un nou impost que gravi les companyies energètiques. Aquest increment d'ingressos per part de l'administració hauria de servir per ajudar les famílies davant els increments del preu de l'energia.

Els comuns plantegen aquesta modificació fiscal en el context d'una inflació disparada fins al 9,8%, una situació econòmica agreujada per la guerra a Ucraïna, i increments del preu de les energies, una situació que "afecta especialment a les famílies treballadores".

La moció considera que l’augment del preu del cost de l’energia i l’augment dels beneficis de les grans empreses elèctriques justifica que se les gravi amb més impostos per tal de finançar polítiques redistributives que permetin garantir el consum energètic a les persones en situació de necessitat. En concret, els comuns plantegen un increment de la quota tributària de l’impost de la Generalitat a les companyies energètiques sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. "La finalitat de l’impost ha de ser també ajudar a les famílies a afrontar aquesta pujada del preu de la llum mitjançant l’ampliació del bo social i tèrmic a més sectors".

Aquestes ajudes a les famílies més vulnerables també s'haurien d'estendre al transport públic i per aquest motiu, la moció demana la rebaixa del 50% a la T-Usual. "Cal que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) explori una reducció excepcional del 50% de la targeta de transport T-usual per compensar la gent treballadora amb menys recursos que l’utilitza", apuntava el regidor, Gabriel Espinosa.

Tots els grups municipals van donar suport a la proposta, a excepció de Cs, que es va abstenir perquè, tot i estar d'acord amb la reducció del preu de la T-Usual, era reticent a la creació de nous tributs a les companyies energètiques.

Edicions locals