Els municipis de l'Arc Metropolità demanen mesures contra les ocupacions il·legals

En una resolució també reclamen suport per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat i per incrementar el parc d'habitatge social

Societat

Trobada d'alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità
Trobada d'alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità | Ajuntament de Granollers

Els municipis que conformen l’Associació de l’Arc Metropolità, entre els quals Granollers i Mollet, han aprovat una resolució on demanen l’adopció de noves mesures, més corresponsabilitat i més recursos per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges. Segons dades del Ministeri de l’Interior publicades al gener, Catalunya és la comunitat autònoma que registra més situacions d’aquest tipus, i suma el 42 % del total d’ocupacions de l’Estat, de les quals un 74 % es concentren a la província de Barcelona.

Davant les dades, els alcaldes i alcaldesses de l’Arc, entre les quals l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, reclamen més suport i implicació de les administracions superiors i altres agents per afrontar les problemàtiques vinculades a l’habitatge, que s’estan patint amb especial intensitat a la Regió Metropolitana. "Mesures legals, judicials i més instruments que permetin als municipis atendre tant les situacions de vulnerabilitat real com, especialment, lluitar contra la proliferació d’ocupacions il·legals conflictives i que en moltes ocasions estan lligades a màfies que es lucren amb aquestes pràctiques", apunten.

En aquest sentit, l’Arc Metropolità demana al Govern de l’Estat una reforma urgent de la normativa que doni una millor cobertura a l’actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en els casos que hi hagi afany de lucre.

Així mateix, la resolució sol·licita al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació a les demarcacions on es registrin més casos i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria, que podria dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics, ateses les vinculacions amb grups criminals, la tracta, el blanqueig, etc.

Alhora, els municipis assenyalen la necessitat que la Generalitat i els cossos i forces de seguretat elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.

La presidenta de l’Associació i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha explicat que “les dades constaten que l’habitatge continua sent un factor fonamental de desigualtat. Davant d’això, els Ajuntaments estem actuant, més enllà de les nostres competències i possibilitats, donant suport a qui més ho necessita i fent front a aquelles ocupacions que generen problemes de seguretat i convivència. Però no podem arribar a tot. Estem molt limitats, no tenim recursos i arribats aquest punt, creiem que hem de ser clars: cal més implicació de tothom per garantir un dret fonamental com és l’habitatge i alhora lluitar contra les pràctiques que precisament s’aprofiten de la pobresa per lucrar-se. Davant d’aquestes, tolerància zero”.

Més mitjans i més habitatge social 

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc Metropolità demanen més implicació per poder respondre millor a les situacions de vulnerabilitat i incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis. En la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l’administració. I es demana a la Generalitat que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per poder ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació, el Parc d’Habitatge Social destinat a situacions d’exclusió residencial.

Edicions locals