L'èxode de molletans a l'estranger es quadruplica en l'última dècada

Un total de 1.857 ciutadans de Mollet resideixen fora de l'Estat, actualment

Societat

L'èxode de molletans a l'estranger es quadruplica en l'última dècada
L'èxode de molletans a l'estranger es quadruplica en l'última dècada | Pau Farell

Amb la millora de la situació pandèmica, l'èxode de persones que han marxat a l'estranger ha recuperat l'empenta dels últims anys abans de la crisi sanitària. Tot i que l'any de confinament el creixement va ser més sostingut, la xifra de baixvallesans que han decidit fer el pas i canviar el seu lloc de residència i fer-ho fora de l'Estat no ha deixat de créixer.

De fet, tal ha estat el moviment, que només a tall d'exemple, el nombre de molletans residents a l'estranger s'ha quadruplicat en una dècada, passant de 394 persones l'any 2012 a les 1.857, a 1 de gener del 2022.  De fet, aquesta xifra ha anat creixent any rere any. L'últim increment anual va ser el de 2021, quan 1.667 persones residien fora de l'Estat, una xifra que suposava un creixement de l'11,4% respecte a l'any anterior.

Per sexes, els homes, però continuen sent els que més s'aventuren a marxar a viure a l'estranger. Dels més de 3.300 baixvallesans que resideixen fora de l'Estat segons dades del padró del 2022, un 45% són dones, enfront del 55% d'homes.

En concret, es tracta de gent amb nacionalitat espanyola que actualment viuen a l’estranger, i que tenen registrada l'última inscripció a Catalunya, segons una publicació de l'Institut d'Estadística de Catalunya. La font de les dades és el Padró d'espanyols residents a l'estranger, que comprèn totes les persones de nacionalitat espanyola, sigui o no aquesta l'única nacionalitat, inscrites com a residents habituals al Registre de matrícula de l'oficina consular corresponent a la seva residència, la inscripció de la qual ha estat comunicada a l'Instituto Nacional de Estadística (INE) a través del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.

Al conjunt de la comarca són 11.119 persones les que resideixen en l'actualitat a l'estranger. De fet, el Vallès Oriental és la cinquena comarca del conjunt de Catalunya amb més èxode de persones, per darrere del Maresme (13.254), el Baix Llobregat (19.130),  el Vallès Occidental (24.792) i el Barcelonès (181.038).

França, la destinació preferida

Per països, França, amb 50.955 persones, és el primer país que els catalans escullen per residir a l'estranger i també és la primera destinació a 33 comarques i l'Aran. L'Argentina se situa en segon lloc amb 32.060 residents i és la primera destinació a 4 comarques, entre les quals destaca la Noguera amb un 56,4% dels residents a l’estranger i el Pallars Jussà amb un 44,9%. El Regne Unit amb 30.830 persones i amb un increment anual del 15,2% passa a ser el tercer país amb més residents catalans per primer cop des del 2014.

Edicions locals