Els titelles de Galiot, a Lleida

Monserdà voldria disposar d'un espai a Mollet on exposar les peces

Cultura

Els titelles de Galiot, a Lleida
Els titelles de Galiot, a Lleida

Sergio Carrillo

Aquest diumenge tancarà portes la mostra Titelles del món de Galiot Teatre, exposada al Museu de Lleida des de fa gairebé dos mesos, i ho farà en un cap de setmana en què el Jordi Monserdà –fundador de Galiot– hi dinamitzarà visites teatralitzades.

L'exposició ha servit per vincular la Fira de Titelles de Lleida amb el museu, una opció que podria convèncer altres festivals: "Potser un programador ho veu com una eina educativa i pedagògica", explica Monserdà, qui reconeix que va ser el director de l'esdeveniment lleidatà qui li va fer veure el gran producte del qual disposava: "Igual que compren un espectacle, poden comprar una exposició".

D'aquesta manera, l'ànima mater de Galiot considera que ha creat "la tercera part" de la companyia, que se sumaria als espectacles i a les instal·lacions. "Aquesta exposició és única, el que hi ha només ho tinc jo", assegura el titellaire sobre aquesta mostra formada per uns 250 titelles col·leccionats d'arreu del món.

Per disposar d'aquesta proposta, Monserdà ha passat més d'un any i mig "endreçant-ho tot, fent-ne  els suports i documentant-ho" –a banda de molts anys col·leccionant–. Ara sí, el Jordi Monserdà "donaria l'estructura de l'exposició per acabada" i, a banda que pot anar creixent a mesura que incorpori noves peces a la col·lecció, el següent pas ja és fer-la tan visible com pugui. Ara per ara, l'exposició ja ha voltat per diversos festivals del país i, de fet, a la MITMO del 2021 es va instal·lar a La Marineta.

"Què fer amb el patrimoni?"

Galiot Teatre desmuntarà la mostra diumenge i la portarà de nou a casa. "Què he de fer amb tot aquest patrimoni?", es pregunta el Jordi Monserdà, qui fa anys que vol disposar d'un espai a Mollet on tenir tots els titelles i les instal·lacions, i que sigui visitable, així com un lloc de creació, on fer-hi tallers, entre d'altres.

"Galiot té tot el contingut, però li falta el sostre, la casa", afegeix Monserdà, qui conserva tots els espectacles creats d'ençà del 1988. Amb tot, apunta que "és la institució qui ha de creure en un projecte d'aquestes dimensions".

Tot feia apuntar que l'Ajuntament hi estava de cara. L'alcalde, Josep Monràs, deia el 2018: "Anem treballant per fer possible, en un futur, esperem, no massa llunyà, tenir de manera permanent un Can Titella per poder gaudir dels titelles amb una programació més estable. Hi estem treballant, haurem de buscar l'espai més idoni per poder-ho fer". El darrer programa electoral del PSC de Mollet també s'hi referia. Però actualment no és un projecte en el qual hi treballi el consistori, com així ho reconeix la regidora de Cultura, Mercè Pérez, que confirma que en aquest mandat no es farà; així i tot, sí que assegura que "seria fantàstic" que poguessin tirar endavant aquesta iniciativa titellaire.

Edicions locals