S'instal·la la llamborda platejada que recordarà l'alcalde afusellat Josep Fortuny

L'Ajuntament de Mollet també ha sol·licitat cinc Stolpersteine més en record als molletans que van morir a Mauthausen

Política

Mireia Dionisio i Pere Fortuny destapant la llamborda en record a Josep Fortuny
Mireia Dionisio i Pere Fortuny destapant la llamborda en record a Josep Fortuny

El record del Josep Fortuny és des de divendres més present que mai als carrers de Mollet del Vallès. Concretament, davant del número 4 de Gaietà Ventalló, on va viure la família Fortuny, l'Ajuntament de Mollet i l'Associació Pro-Memòria als Immolats van instal·lar-hi una llamborda platejada en honor a l'exalcalde de la ciutat, qui va ser afusellat pel règim franquista.

El carrer es va omplir per fer costat a la família Fortuny en un acte en què el fill de l'exalcalde, Pere Fortuny -qui també és president de Pro-Memòria als Immolats- reconeixia l'emoció, tant per la rapidesa amb què es va gestionar la llamborda, com per la quantitat de veïns que s'hi van apropar.

El Pere va recordar que van viure a la planta superior de l'immoble, fins que van haver de marxar a l'exili. En tornar-hi, ja no hi tenien ni habitatge ni les seves pertinences: "Aquesta casa va ser ocupada pel capellà del poble i quan vam tornar no hi vam poder entrar, perquè hi vivia ell. Ens ho va robar tot: mobles, roba, una biblioteca que teníem molt important, pintures d'en Mir... Va ser un pocavergonya i va fer assassinar el meu pare". Del pare va recordar que "era un noi jove", amb només 36 anys, quan el van executar el 16 de juliol de 1939 al Camp de la Bota, condemnat a pena de mort.

Una llamborda gestionada des de Mallorca

Les llambordes Stolpersteine són fetes a mà per l'escultor Michael Friedrichs-Friedlaender com un gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini mecànic i indiscriminat dels règims feixistes. Van començar fent-se'n per a les víctimes del nazisme (daurades); tanmateix, ja fa diversos anys que se n'han elaborat de platejades en record de les víctimes del franquisme, promogudes per l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca. De fet, una representant d'aquesta associació balear, la Maite Blázquez, també va participar de l'acte de divendres.

Hi haurà més llambordes

Pel que fa a l'Ajuntament de Mollet, la primera tinenta d'Alcaldia, Mireia Dionisio, recalcava que encara que sigui "impossible compensar el dolor que va sentir la família per viure sense el pare", la ciutat necessita "continuar recordant la figura del Josep Fortuny".

És per això que es mostrava satisfeta per la col·locació de l'Stolpersteine, però també avançava nous reconeixements a la capital baixvallesana, en aquest cas en reconeixement a represaliats del nazisme.

D'una banda, Dionisio avançava que aquest dijous, coincidint amb el 76è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, s'hi estrenarà un monument a la Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück. La primera tinenta d'Alcaldia també va explicar que el consistori ha sol·licitat "cinc llambordes més en honor i record dels cinc molletans represaliats que van morir a Mauthausen".

Edicions locals