Rescaten una trentena de gats que vivien en males condicions de salut en un pis de Mollet

La Protectora d'Animals de Mataró denuncia un increment del 228% en l'abandonament d'animals respecte de l'abril de 2021

Societat

Rescaten una trentena de gats que vivien en males condicions de salut en un pis de Mollet
Rescaten una trentena de gats que vivien en males condicions de salut en un pis de Mollet

La Fundació Daina, Societat Protectora d'Animals de Mataró, va intervenir dimecres passat en el rescat de 35 gats que vivien en males condicions de salut en un pis de Mollet. Segons la Protectora, la situació que es van trobar era "límit per a la salut dels felins i també per a la persona que en tenia cura". 

A través d'un comunicat, la Protectora ha explicat que el cas d'aquests gats de Mollet es coneix amb el nom de síndrome de Noé, una malaltia que pateixen algunes persones, relacionada amb l'acumulació excessiva d'animals.

Els 35 gats trobats, excepte un dels gatets més grans, van ser traslladats a la gatera i Espai Veterinari de Mataró on es recuperen i on esperen famílies que els puguin donar la seva oportunitat d’una vida digna.

El rescat, segons denuncien: "Ha posat a prova la resistència i capacitat dels nostres equips, que durant tot el dia van estar rescatant, revisant, diagnosticant, vacunant, identificant, esterilitzant i testant sobre immunodeficiència i leucèmia els animals", exposen des de Daina. Una tasca que els ha comportat, segons estimen, un cost de 5.500 euros.

Així mateix, des de la Fundació també apunten que atendre aquests casos "posa en tensió tota l'organització de qualsevol protectora catalana per l’atenció veterinària urgent que comporta i per l’espai dels refugis que normalment estan al límit de la seva capacitat".

Per aquest motiu, denuncien la "inoperància" de les administracions i els reclamen "un control d’intercanvis entre particulars que es generen per manca d’esterilització i el control sobre la cria i tinença irresponsable, descontrolada i molts cops il·legal", assenyalen.

També consideren que cal "educació en la responsabilitat de tenir animals a casa i sobre el respecte cap ells i les seves necessitats que van més enllà de l’alimentació". 

Una actuació conjunta amb la Policia Municipal i Salut Pública

Per la seva banda, l'Ajuntament de Mollet ha informat que la intervenció en el domicili la va fer un equip de treball format per professionals de l'Ajuntament, en concret personal de la Policia Municipal i Salut Pública i tècnics Veterinaris de la Fundació Daina.

Així mateix, indiquen que l'actuació en el domicili es va fer per "problemes de salubritat mitjançant una autorització judicial". També han comunicat que es van rescatar els gats perquè es trobaven en "molt dolentes condicions de salut i sense l'atenció veterinària necessària" i que davant la situació es va realitzar l'aixecament de l'acta corresponent i el comís dels animals, els quals es troben a les instal·lacions de la Fundació Daina.

Segons la regidora de Respecte Animal de l'Ajuntament de Mollet, Núria Muñoz: "Des de l'Ajuntament quan tenim en coneixement que en un habitatge hi ha un animal en males condicions, fem tot el que està a les nostres mans per vetllar per a la seva protecció", ha indicat la regidora.

Muñoz també ha explicat que quan es té constància d'un cas es fan una sèrie d'inspeccions i ha asseverat que en aquest cas concret, el procés va durar mesos, perquè van necessitar una ordre judicial. La regidora també ha assegurat que "desconeixíem la quantitat de gats que hi havia a l'habitatge".

L'abandonament d'animals creix un 228%

En el darrer mes d’abril la protectora de Mataró ha atès 153 animals abandonats (66 gossos i 87 gats), en enfront dels 67 del mes d’abril de l’any passat, el que vol dir que hi ha hagut un increment del 228,35%.

Així mateix, aquest abandonament s'hauria accentuat durant els dies de Setmana Santa amb actuacions de rescat "molt dures tant per les condicions físiques amb les quals han ingressat els animals, des del punt de vista del seu benestar, com per les condicions en què han estat rescatats", expliquen des de la Protectora de Mataró.

Edicions locals