Donen per controlat el brot de legionel·losi detectat al novembre tot i no determinar-ne l'origen

En total, es van registrar 44 persones afectades de diferents municipis del Baix Vallès

Societat

Montmeló, Montornès del Vallès

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental, i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès, han donat per controlat el brot de legionel·losi que es va produir durant el mes de novembre als municipis de Montmeló i Montornès del Vallès. Els organismes, que han dut a terme la investigació i el control del brot, no han pogut determinar-ne l'origen.

Finalment, el nombre d’afectats en aquest brot ha estat de 44 persones. Els casos corresponien a 32 homes i 12 dones d’entre 37 a 92 anys, que van iniciar símptomes entre el 5 al 21 de novembre de 2021. Del total d’afectats, 34 casos eren residents dels municipis de Montmeló o Montornès del Vallès, 6 casos tenien relació amb el municipi de Montornès del Vallès per motius de feina; i 4 casos eren residents dels municipis limítrofs, concretament de Mollet del Vallès o Parets del Vallès.

Els casos van ser declarats entre el dilluns 15 i el dijous 25 de novembre, a partir de la consulta a urgències hospitalària o ambulatòria i confirmació del diagnòstic. Tant la investigació epidemiològica com la investigació ambiental es van iniciar al mateix dia que es va detectar el brot amb data del 15 de novembre de 2021.

No s’han detectat nous casos relacionats amb aquest brot des del 25 de novembre de 2021.

Segons informen, es va recollir tota la informació clínica i epidemiològica dels afectats per delimitar on podrien haver pogut contagiar-se i es va dur a terme inspeccions sanitàries a les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i altres considerades de menys risc, i recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar. Aquestes inspeccions es va dur a terme entre el 15 al 22 de novembre de 2021.

Com a mesures preventives, des del mateix moment de l’inici de les inspeccions sanitàries, es va ordenar els tractaments de neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació dels quals es van recollir les mostres. En total es van prendre 78 mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions, de les quals 3 van ser positives a L. pneumophila SG1.

Després de realitzar nombroses proves, els organismes que han realitzat la investigació no han pogut establir la font infecciosa concreta causant del brot.

Edicions locals