El Mercat de Tecnologia premia dos treballs sobre automatització i domòtica en habitatges

Els premis MTG guardonen un treball de recerca de l'Escola Sant Gervasi de Mollet i un treball de síntesi de cicles formatius de l'EMT

Societat

Els alumnes que han presentat els seus treballs al premi, amb els guanyadors en primer terme
Els alumnes que han presentat els seus treballs al premi, amb els guanyadors en primer terme

El 26 d'abril es va celebrar a Roca Umbert la 8a edició del Mercat de Tecnologia de Granollers per promoure les vocacions científiques i tecnològiques entre els joves de la comarca. En total, 500 alumnes de 2n d'ESO de diversos instituts van participar en les activitats organitzades per entitats, centres i professionals del sector. En el marc d'aquest Mercat de Tecnologia es va celebrar també el 4t Premi MTG, que valora i reconeix els millors treballs de recerca de batxillerat i de síntesi de cicles formatius en l'àmbit tecnològic. En aquesta edició s'hi van presentar 13 treballs de diversos instituts de la comarca: 7 treballs de recerca de batxillerat –finalment només 5 van entrar a concurs– i 6 treballs de síntesi de cicles formatius.

Aquest dijous, a la sala de plens de l'Ajuntament de Granollers, s'han lliurat els guardons als treballs guanyadors. El millor treball de recerca de batxillerat de l'àmbit tecnològic ha estat per a Clàudia Fernández Núñez i Marina Puntí Guerrero, de l'Escola Sant Gervasi Cooperativa de Mollet. El seu treball presenta l'automatització d'un habitatge utilitzant un PLC (autòmat programable) i una aplicació mòbil per controlar els sistemes de l'habitatge. "L'objectiu és millorar la qualitat de vida de la gent, optimitzar recursos i aprofitar aspectes com la llum del sol o l'aigua de la pluja", deia la Marina. "El sistema, que té elements innovadors respecte a sistemes de domòtica que ja s'utilitzen, fa que els llums s'apaguin quan no hi ha ningú a casa o que les persianes s'abaixin en fer-se fosc", afegia la Clàudia.

En la categoria de batxillerat també hi ha hagut una menció especial per al treball de recerca de Guillem Cabré, de l'INS Manel Raspall de Cardedeu. El seu treball consisteix en un programa informàtic, basat en la intel·ligència artificial, que permet trobar la distància més curta entre dos punts. "Em vaig plantejar el treball com un repte personal, per veure si m'agradaria estudiar Enginyeria Industrial", explicava en Guillem. "I he vist que això és el que m'agrada".

Premi per a l'EMT

El millor treball de síntesi de cicles formatius ha estat per a Ivan Navarro Castillo i Òscar Timón Caballero, alumnes del CFGS d'Automatització i Robòtica de l'Escola Municipal del Treball de Granollers (EMT). En aquest cas, els alumnes han dissenyat un mesurador d'energia per controlar el consum d'un habitatge. "La nostra proposta és sobretot barata i de molt fàcil muntatge, perquè utilitza un IOT gratuït", deia l'Òscar. "Tu mateix, des de casa, pots consultar les dades sobre la teva despesa energètica, de manera que saps quan pots col·locar una rentadora o un rentaplats per estalviar diners", afegia. "L'energia elèctrica ha pujat moltíssim els últims mesos, i tots intentem reduir la factura. Això ens va donar la idea de dissenyar un sistema d'informació per controlar els preus, els horaris i els consums", explicava l'Ivan. "És un prototip molt útil per aplicar a la vida real".

En el lliurament de premis, l'alcaldessa, Alba Barnusell, agraïa "la feina i l'esforç" dels estudiants i els animava a presentar les seves propostes en àmbits que permetin desenvolupar aquestes solucions tecnològiques per aplicar-les a la vida real.

Edicions locals