Treballadors i aficionats recorden la Derbi pel seu centenari

L'Associació del 100 aniversari de la Rabasa-Derbi va organitzar una xerrada sobre la mítica marca de motos

Esports

Els quatre ponents durant l'acte. D'esquerra a dreta: Andreu Rabasa, Joan Ruiz, Diego Fernández i Albert Adami Rabasa
Els quatre ponents durant l'acte. D'esquerra a dreta: Andreu Rabasa, Joan Ruiz, Diego Fernández i Albert Adami Rabasa

Mollet del Vallès

Antics membres i treballadors de la Derbi es van reunir ahir al Casal Cultural de Mollet per parlar i recordar els anys de competició de la marca baixvallesana. Diego Fernández, comercial de Derbi i president de l'Associació del centenari; Joan Ruiz, mecànic de l'equip de curses i sots president de l'Associació; Andreu Rabasa i Albert Adami Rabasa, membres de la família propietària de la fàbrica, van ser els ponents d'aquesta xerrada.

"En aquesta xerrada volem repassar el que va representar la Derbi per Mollet, Martorelles i Sant Fost", comentava només començar Diego Fernández. Ell va ser l'encarregat d'iniciar una xerrada que dona el tret de sortida als actes de celebració del centenari de la fàbrica. Fernández va explicar que durant aquest any esperen que "l'esperit de la Derbi sigui viu" i que aquest aniversari "és un homenatge a la gent de Derbi".

A l'acte es van repassar anècdotes i experiències de l'època en la qual Derbi competia al Campionat del Món de Motociclisme, principalment als anys 60 i 70. Joan Ruiz destacava "els grans esforços humans i econòmics" que es feien a la fàbrica baixvallesana per poder competir. L'èxit va arribar a la marca l'any 1969, quan va aconseguir el seu primer mundial de 50 cc de les mans d'Ángel Nieto. El zamorà va ser el pilot més destacat de Derbi als anys 70 i així ho va corroborar Ruiz: "Nieto era el número 1 i la resta de pilots tenien ordres de quedar-se darrere seu". Tot i això, el mecànic va destacar que s'ho havia guanyat i que "exigia com ningú a les motos".

Una de les motos Derbi de competició, exposada al Casal Cultural

Ruiz va afirmar que el secret de les motos Derbi de competició era que "hi havia ganes de fer-ho i de guanyar carreres". Andreu Rabasa va destacar que per a ell el tret que despuntava de les seves motos era el motor: "Teniem uns cavalls més que la resta". En total en la seva història competitiva, Derbi va aconseguir 21 títols entre els de pilots i els de constructors. Rabasa va afirmar que la marca baixvallesana va deixar la competició perquè havien "descuidat la fàbrica i els models de carrer".

Un any especial pels amants de Derbi

A més de recordar els anys d'apogeu de la Derbi, també es va aprofitar per repassar el calendari del centenari de la fàbrica de motos. L'any inclou la inauguració de diverses plaques commemoratives al lloc on es trobava la fàbrica i el taller de bicicletes original de Rabassa aquest mateix maig, una trobada de motos Derbi per les 24 hores de motociclisme del Circuit de Barcelona-Catalunya al juliol i la inauguració al setembre d'una exposició a la Masia de Carrencà de Martorelles, on es mostrarà tota la història de la marca i s'espera que hi assisteixin els pilots que han portat les màquines baixvallesanes als Campionats del Món.

Edicions locals