Mollet inicia un projecte pilot per combatre l'escletxa digital a través de la intel·ligència artificial

L'eina servirà per millorar en la detecció de situacions de vulnerabilitat i així destinar els recursos d'una forma més eficient

Societat

(D'esquerra a dreta) Albert Isern, Raúl Broto i Xavier Buzón
(D'esquerra a dreta) Albert Isern, Raúl Broto i Xavier Buzón

L'Ajuntament de Mollet ha presentat aquest dimarts al matí el projecte pilot per combatre l'escletxa digital a través de l'anàlisi de dades i la intel·ligència artificial. L'eina es vol fer servir per identificar les situacions de vulnerabilitat i dissenyar propostes i accions que permetin pal·liar aquesta situació.

En la primera fase del projecte s'ha treballat conjuntament amb els Serveis Socials de Mollet per identificar les situacions de vulnerabilitat a la ciutat a través d'aquesta eina predictiva que treballa a partir de les dades sociodemogràfiques i econòmiques registrades per l'administració.

"Amb aquesta eina el que fem és tenir un mapa de la ciutat en el qual detectem situacions de vulnerabilitat i a partir d'aquí poder fer accions específiques", explicava el coordinador de l’Àrea de Govern Obert, Desenvolupament Econòmic i Innovació de l'Ajuntament de Mollet, Raúl Broto.

Broto, també comentava que el projecte començarà ara una segona fase que se centrarà a identificar quina és la situació real a la ciutat pel que fa a la bretxa digital i conèixer en quins barris de la ciutat es concentra, per tal de posar en marxa accions concretes.

"Aquests projectes són projectes innovadors que ens mostren cap on ha d'anar l'administració. Passem de ser una administració reactiva a una proactiva, és a dir, de què ens vinguin les persones a demanar un servei, a què sigui l'Ajuntament amb totes les dades que té, qui s'adreci a qui pugui tenir una necessitat", destacava el coordinador de l'Àrea de Govern Obert.

L'empresa encarregada de posar en marxa aquest projecte és Momentum Analytics. El seu CEO, el molletà Albert Isern, felicitava l'Ajuntament de Mollet en "ser pioners a nivell mundial en utilitzar l'anàlisi de dades massives i els serveis predictius per oferir un millor servei als seus ciutadans".

De l'àmbit privat al públic

L'experiència que fa més de 20 anys que s'usa en l'àmbit privat per ajudar les empreses a conèixer millor el seu públic objectiu, es trasllada ara a l'àmbit de les administracions amb l'objectiu de "posar en valor la feina dels treballadors socials" i guanyar en eficiència: "A partir de les dades podem identificar les característiques sociodemogràfiques i econòmiques de les famílies que viuen al territori per ajudar els Serveis Socials a poder dimensionar els serveis i poder decidir on destinar els recursos", afirmava Isern.

Per la seva banda, el coordinador de l'Àrea de Modernització i Qualitat de Serveis, Xavier Buzón apuntava: "És molt important que des de l'administració, i sobretot en els serveis a la ciutadania en situació de risc, ser capaços d'anar un pas endavant i oferir totes aquelles millores que fan que la vida diària de la ciutadania pugui millorar", deia Buzón.

L'eina es va presentar en el passat Mobile World Congress, així com en altres certàmens tecnològic d'àmbit nacional i internacional.

A banda de Mollet, els altres dos ajuntaments pioners en la utilització d'aquesta eina són Premià de Mar i Sant Feliu de Llobregat. També han començat a implantar-la a Manlleu, la Vall d'Aran i Alcobendas.

Edicions locals