Mollet incorpora desfibril·ladors portàtils a totes les farmàcies de la ciutat
La iniciativa forma part del projecte 'Catalunya, territori cardioprotegit', amb la finalitat de poder actuar amb més rapidesa davant un episodi cardiovascular sobrevingut
Mollet ha incorporat desfibril·ladors portàtils de darrera generació a totes les farmàcies de la ciutat. La iniciativa forma part del projecte científic Catalunya, territori cardioprotegit impulsat per l’Ajuntament de Mollet, la Fundació Barcelona Salut, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i compta amb la col·laboració de Merck, farmacèutica catalana amb una important presència a Mollet.
En concret, aquests dispositius portàtils s'han instal·lat en les 15 farmàcies que té la ciutat, amb la finalitat que puguin estar disponibles per a qualsevol persona que ho necessiti davant un episodi cardiovascular sobrevingut. Així, Mollet es converteix en la cinquena ciutat catalana amb totes les farmàcies cardioprotegides.
Segons apuntava el president de la Fundació Barcelona Salut, el doctor Lluís Donoso: "La malaltia cardiovascular és la que més morts causa. En concret, un 30% de les morts estan relacionades amb aquesta patologia i cada any hi ha 70.000 ingressos a Espanya relacionats amb la malaltia", deia.
En aquest sentit, el doctor reiterava la importància que té el fet de comptar amb desfibril·ladors a l'abast de la ciutadania per poder actuar amb rapidesa: "El temps que tenim com a regla, des que una persona cau a terra, és de 10 minuts. Cada minut és un 10% menys de probabilitats que el pacient sobrevisqui i ho faci sense seqüeles. Per tant, la disponibilitat dels equips i l'accessibilitat és molt important. També ho és el fet de treure la por a l'ús d'aquests aparells", indicava Donoso.
Per la seva banda, l'alcalde de Mollet, Josep Monràs, agraïa a tots els implicats la seva predisposició en participar d'aquesta iniciativa i traslladava aquest missatge a la ciutadania: "Avui els molletans i les molletanes disposen de molts espais de la ciutat, molt pròxims entre ells i, per tant, que els permeten poder actuar amb la major eficàcia per salvar aquestes vides", deia Monràs.
Guillem Bequeria, membre de la Junta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, titllava el projecte de "col·laborador i integratiu" i mostrava la seva satisfacció pel fet que totes les farmàcies de la ciutat hagin decidit formar part de la iniciativa.
Mentre que des de la companyia Merk Espanya, el seu director general, Miquel Fernández destacava: "Si alguna cosa ha quedat clara en aquests últims anys és que la preocupació de la salut ha passat a estar en el centre de les nostres vides". En aquest sentit, Fernández, posava en valor la col·laboració publicoprivada en matèria de salut.
La presentació, que s'ha fet a la Sala de Plens de l'Ajuntament, ha acabat amb una demostració sobre com actuar en el cas d'estar presents davant un episodi cardiovascular sobrevingut a través de la pràctica de la Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP) i com qualsevol persona pot fer servir el desfibril·lador, en cas que sigui necessari o els equips d'emergència no hagin arribat.
Una trentena de desfibril·ladors a tota la ciutat
Mollet ja comptava fins ara amb 17 desfibril·ladors, 11 a equipaments municipals, 2 mòbils (als cotxes de policia) i 4 ubicats a la via pública. Ara amb els que hi haurà a les farmàcies la ciutat disposarà de 32 desfibril·ladors.
En concret, pel que fa als equipaments municipals, els dispositius es troben al Mercat Municipal, a l'Institut Municipal de Serveis als Discapacitats, a la comissaria de la Policia Municipal, al poliesportiu Riera Seca, al poliesportiu Plana Lledó, al Camp de Futbol Bocanegra, al Camp de Futbol Zona Sud, a l'Oficina d’Atenció al Ciutadà (Ajuntament), a l'edifici EMFO/CDIAP, al camp de Futbol Germans Gonzalvo i al Centre Municipal d’Esports i Salut Ca n’Arimon.
A la via pública els desfibril·ladors estan ubicats a la Plaça Prat de la Riba cantonada amb el Mercat Vell, a Can Flequer amb el Centre Cívic Can Pantiquet, a la plaça Can Borrell i a la pista d'atletisme Pedra salvadora.
Per altra banda, l’Ajuntament fa cursos de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP) i en Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) des de l’any 2014. Dilluns passat se’n va fer el darrer i el proper està programat per a finals d’aquest mes. Des del 2014 s’han fet 21 cursos a la ciutadania (420 persones) i 150 cursos RCP a alumnes de 6è.