L'alternativa de desdoblar la C-17 amenaça la supervivència del barri de la Casilla

El traçat previst pel Pla Territorial Metropolità de Barcelona per a un hipotètic desdoblament de la C-17 a Mollet trinxaria l'actual barri situat a tocar de la carretera

Societat

L'alternativa de desdoblar la C-17 amenaça la supervivència del barri de la Casilla
L'alternativa de desdoblar la C-17 amenaça la supervivència del barri de la Casilla

La construcció d'una futura variant de la C-17 entre Mollet i Granollers, prevista al Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB), condemnaria a la desaparició l'actual barri molletà de la Casilla.

Aquesta zona, envoltada d'infraestructures i a tocar del polígon industrial de Can Magarola, es troba afectada pel traçat que preveu el planejament català, que trinxaria l'espai on existeixen una vintena d'habitatges, amb uns 40 veïns.
Ara, el POUM de Mollet que s'està redactant ha de recollir la reserva de sòl per a aquesta futura infraestructura viària, ja que el PTMB és una figura de planejament de rang superior i l'Ajuntament ha d'incloure les seves determinacions en el pla urbanístic municipal. "El POUM qualifica la Casilla d'espai de reserva viària. L'Ajuntament està obligat a fer-ho, per imperatiu legal", explica la regidora de Disciplina Urbanística, Mireia Dionisio.   

IMATGE: No ens vendreu la moto

El traçat previst sortiria des de la C-17 a Mollet i trepitjaria la Casilla per enllaçar amb l'AP-7 i des d'allà ampliar la capacitat de la via fins a tornar a connectar amb Granollers. "De sud a nord: l'autopista sortiria des de l'actual C-17 a Mollet, entre Parets i Montmeló faria un scalèxtric de 18 carrils amb l'AP-7, i discorreria per la Serra de Ponent de Granollers fins al Coll de la Manya, on enllaçaria altre cop amb l'actual C-17", expliquen des del col·lectiu No ens vendreu la moto.

Afectació sobre els veïns

Una hipotètica execució d'aquest desdoblament previst al PTMB afectaria tot el barri. "Tota la Casilla quedaria afectada perquè no s'ha de comptar només amb la reserva de sòl per a la infraestructura sinó en tota una zona de protecció no compatible amb els habitatges", indica la regidora Dionisio.

En cas que s'executés, doncs, la Generalitat hauria de negociar amb els veïns i propietaris l'expropiació dels terrenys i el reallotjament dels afectats. "La Generalitat els hauria de reallotjar a la ciutat i el més a prop possible de l'actual barri", diu Dionisio. Amb tot, la regidora es mostra escèptica sobre la possible execució d'aquest desdoblament, que el seu partit, el PSC, a nivell català ha defensat en nombroses ocasions. "Ara només és una línia dibuixada en els plànols, si el projecte tirés endavant s'hauran de fer tota una sèrie de plans i informes previs. Aquell seria el moment de negociar algun canvi en el traçat. Però també pot ser que no s'arribi a executar mai", afirma.

El PTMB es va aprovar el 2010 i des de la seva aprovació s'han realitzat –i encara s'estan executant– actuacions a la C-17, com el tercer carril entre Parets i Granollers, per reduir-ne la saturació de vehicles, una de les finalitats que perseguiria el desdoblament. De fet, fonts del Departament de Polítiques Digitals i Territori consultades per aquest diari, indiquen que, ara per ara, "el desdoblament de la C-17 no és una prioritat per al Departament", asseguren.

Tot i això, veïns de la zona es mostren preocupats tot i que la hipotètica execució s'albiri llunyana. "Ens haurien d'haver informat. Potser no es fa mai però això no ens ho pot assegurar ningú i sobre nosaltres estarà sempre aquesta espasa de Dàmocles", diu Josep Serra, veí de la Casilla, qui lamenta el "poc interès de l'Ajuntament" a mantenir el barri. "Amb els anys hem passat de ser zona rural, a urbana i després a industrial. Ara ja no som res", conclou.

Edicions locals