L'Audiència absol el molletà Brian Bartés de l'agressió a un mosso d'Esquadra durant el Consell de Ministres a Barcelona

La fiscalia demanava més de sis anys de presó per desordres públics, atemptat a l'autoritat i delicte lleu de maltractament d'obra

Política

| ACN / Pilar Tomás

Redacció / ACN

L'Audiència de Barcelona ha absolt el molletà Brian Bartés pels aldarulls durant la protesta contra el Consell de Ministres a la capital catalana el desembre del 2018. La fiscalia demanava més de sis anys de presó per desordres públics, atemptat contra l'autoritat i delicte lleu de maltractament d'obra perquè l'acusava d'haver donat una puntada de peu a un mosso antiavalots a la Via Laietana.

En canvi, els magistrats només veuen provat que Bartés va empentar l'escut d'un mosso, però la fiscalia no l'acusava d'això i, per tant, l'absolen de totes les acusacions. En un comunicat, el grup de suport al Brian s'ha felicitat per la decisió i ha criticat que la fiscalia mantingués l'acusació tot i les proves a favor de l'acusat.

Segons considera provat la sentència, el noi va anar a la mobilització de la part baixa de la Via Laietana contra el Consell de Ministres, que se celebrava a la Llotja de Mar i que estava protegit per un fort cordó policial. Hi va haver aldarulls com el desplaçament de tanques de seguretat metàl·liques, però no veuen provat que hi hagués llançaments contra els antiavalots.

A més, la sentència afirma que l'acusat "no va ser l'autor de l'acció de propinar una puntada de peu al colze esquerre d'un agent policial i que intentés arrabassar amb les dues mans i de manera violenta la defensa policial que duia aquest agent".

De fet, la sentència recorda que els escrits policials inicials atribuïen aquesta acció a una "noia" i que cap agent va identificar l'acusat com a autor d'aquesta agressió. Els magistrats no veuen acreditat que l'acusat mogués tanques de seguretat o llancés objectes a la policia.

Bartés sí que va ser condemnat a un any i mig de presó per haver donat una puntada de peu a un mosso d'Esquadra durant les protestes del Tsunami Democràtic al Camp Nou el desembre del 2019.

La defensa considera la instrucció del cas un "nyap"

Des d'Alerta Solidària, encarregats de la defensa del Brian, consideren la instrucció del cas "un nyap, que faria riure, si no fos pels quatre anys de patiment, pel Brian, la seva companya, la seva família i la gent de Mollet".

Així mateix, es pregunten si des d’un inici era evident que la puntada de peu s’atribuïa a una noia no identificada, com s’ha pogut mantenir la fiscalia, atribuint aquesta conducta al Brian, tot arribant a demanar-li sis anys i mig de presó.

 "Amb en Brian, i amb tota la gent compromesa en aquest llarg, però constant, camí cap a la llibertat, no pensem dimitir. Seguirem esforçant-nos per dur la justícia i la llibertat que se’ns priva en aquesta presó de pobles anomenada Espanya", conclouen a través d'un comunicat.

 

Edicions locals