Les vuit illes solars cobriran el 38% del consum d'energia dels equipaments municipals de Mollet

El govern presenta el projecte Mollet solar, que preveu estigui funcionant el 2023

Societat

Les vuit illes solars cobriran el 38% del consum d'energia dels equipaments municipals de Mollet
Les vuit illes solars cobriran el 38% del consum d'energia dels equipaments municipals de Mollet

Mollet del Vallès

L'Ajuntament de Mollet ha presentat el projecte Mollet Solar, una iniciativa que preveu la instal·lació de vuit illes fotovoltaiques, que subministraran energia solar a tots els equipaments municipals, tal com avançava SomMollet.

En concret, es crearan vuit grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. Els vuit grans generadors s’instal·laran als centres educatius de Cal Músic, Sant Vicenç, Can Besora, La Filadora, Col·legis Nous i Montseny, a l'edifici de la Brigada Municipal i al Mercat Municipal. "Es van estudiar 35 edificis municipals per veure quins eren els més idonis", explica el regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, qui afegeix: "Mollet és una ciutat compacta i amb vuit illes cobrim la totalitat del municipi". La potència total de les illes serà de 624 kWp amb una energia generada de 910 MWh, que permetrà cobrir un 38% del consum elèctric de 35 equipaments municipals.

Segons les previsions dels estudis tècnics, es consumirà gairebé el 100% de l'energia que es produeixi, però hi haurà un excedent d'energia que es destinarà a unes 200 famílies en situació de pobresa energètica, a qui se'ls reduirà el consum elèctric un 20%. En aquest sentit, l'alcalde, Josep Monràs, destacava que “més enllà d’un projecte de justícia ambiental aquest és un projecte de justícia social, que ajudarà les famílies més vulnerables”.

El cost del projecte és d’1.240.000 euros, una inversió que es podria amortitzar en 4 o 5 anys. "Serà molt beneficiós a llarg termini si tenim en compte que la vida útil de les plaques solars és d'uns 25 anys", apuntava Broto, qui avançava que l'estalvi anual de l'Ajuntament en energia serà de més de 214.000 euros i que la petjada de CO2 es reduirà en unes 422 tones anuals.

Els projectes de les vuit instal·lacions estan redactats i la intenció és que el 2023 el pla sigui una realitat. Pel que fa als recursos, l'Ajuntament ha presentat el projecte a una línia d'ajudes oberta per la Diputació, que podria cobrir el 90% del cost. A més, també pot optar als fons europeus Next Generation en la convocatòria que està prevista obrir el segon semestre d’enguany.

Les obres s’executaran gradualment, però el compromís és tirar-les endavant "encara que hagi de ser amb recursos propis de l'Ajuntament perquè respon al model que tenim traçat i consolidat de ser una ciutat més sostenible i eficient energèticament", assegurava Monràs.

Per la coordinadora de l’Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials, Mireia Dionisio, “Mollet és una ciutat valenta que no s’arronsa davant els nous reptes, i aquest és un projecte amb què volem fer un pas més en el nostre camí a la transició enèrgica, en què fa molts anys que treballem”.

 

 

 

Edicions locals