La PAH denuncia la 'criminalització' de la pobresa per part de l'alcalde Monràs i ocupa el vestíbul de l'Ajuntament

La concentració ha començat a les 11 h d'aquest dimarts amb una vintena d'integrants de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge

Societat

Membres de la PAH davant les portes de l'Ajuntament de Mollet
Membres de la PAH davant les portes de l'Ajuntament de Mollet

Una vintena de persones, integrants de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge (PHA) de Mollet i el Baix Vallès, han ocupat a les 11 h d'aquest dimarts el vestíbul de l'Ajuntament de Mollet per forçar una trobada amb l'alcalde Josep Monràs. Els concentrats demanen al batlle que es retracti de les declaracions que va fer al programa Planta Baixa de TV3 -emès fa dues setmanes-, en les quals, segons la PAH, hauria tractat de "delinqüents les famílies que s'han vist obligades a ocupar un habitatge per culpa de la ineficiència de l'administració", afirmen.
 

Tot i que en un primer moment, tots els concentrats han ocupat el vestíbul de la casa de la Vila, una estona després i per tal de "rebaixar tensions", segons el portaveu de la PAH Mollet-Baix Vallès, Juanjo Ramon, només mitja dotzena dels manifestants s'han quedat a l'interior del consistori a l'espera de poder parlar amb l'alcalde. La resta s'han concentrat davant les portes de l'Ajuntament amb consignes com "No som màfia, som persones". 

"El que li volem demanar al Monràs és que es retracti de part de les declaracions. Igual que ha dit públicament que més del 50% de la gent que està ocupant són delinqüents, volem que surti i digui que no és veritat. Perquè no és veritat, la realitat de Mollet no és la que estan venent, no tenim aquest perfil tan gran", especifica Ramon davant les portes de l'Ajuntament.

Finalment, part dels membres de la PAH han pogut reunir-se amb la regidora d'Habitatge, Núria Muñoz. Una trobada que ja tenien programada i la qual van celebrant periòdicament ambdues parts per buscar solucions conjuntes a les diferents problemàtiques en matèria d'habitatge que viu Mollet. La reunió continua en marxa a hores d'ara i encara no ha transcendit informació.

Accions arreu de l'Arc Metropolità

L'objectiu de la PAH és que la concentració que s'ha fet aquest matí a Mollet es repeteixi en els diferents municipis que formen part de l'Associació de l'Arc Metropolità, en resposta a la resolució aprovada per aquest fa unes setmanes, on demanaven una reforma urgent de la normativa i més recursos per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges.

En aquest sentit, la PAH de Mollet i el Baix Vallès juntament amb la de Granollers han emès un comunicat conjunt on esmenten que "l'ocupació és l'únic mitjà que han trobat moltes famílies per tenir accés a un habitatge". També denuncien que "pretendre acabar amb l'ocupació per la via penal sense resoldre la causa principal -la manca d'accés a un habitatge- és augmentar el patiment d'aquestes famílies, estigmatitzant-les i criminalitzant-les".

Afirmen que "les protagonistes de l'ocupació són majoritàriament famílies en situació d'exclusió residencial" i apunten: "Són els mateixos partits que governen aquests municipis que han socialitzat de les pèrdues dels bancs durant la crisi del 2008, que han facilitat l’entrada dels fons voltor mitjançant la creació de les SOCIMI perquè no paguin impostos, que no han complert les seves obligacions en oferir alternatives i promoure l’habitatge públic".

Així mateix, lamenten el fet que "no són les màfies qui pateixen la repressió sinó les famílies i qui donen la cara per elles -les persones solidàries de les PAHs, els sindicats i xarxes d’habitatge i els sindicats de llogateres-".

Per últim, alerten que l'escrit dels alcaldes de l'arc metropolità del passat 27 d’abril, ha aconseguit "criminalitzar" les famílies que ocupen per no tenir alternativa habitacional; ha fet "encoratjar" els atacs de l'extrema dreta i s'ha sumat a "la persistent campanya desinformativa" promoguda pels fons voltors i les empreses de seguretat privada.

Integrants de la PAH Mollet-Baix Vallès concentrats al vestíbul de l'Ajuntament de Mollet

 

 

Edicions locals