Jordi Borràs: 'Encara ara, jo no puc anar a cobrir una manifestació de l'extrema dreta a Barcelona'

El fotoperiodista va presentar, aquest dimarts, al Casal Popular El Tabaran el seu llibre 'Tots els colors del negre. L'extrema dreta a l'Europa del segle XXI'

Política

Jordi Borràs i Mireia Bonache durant la presentació del llibre al Casal Popular El Tabaran
Jordi Borràs i Mireia Bonache durant la presentació del llibre al Casal Popular El Tabaran

El Casal Popular El Tabaran va acollir aquest dimarts la presentació del llibre Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI, del fotoperiodista Jordi Borràs. Acompanyat de la periodista Mireia Bonache, qui es va encarregar de conduir l'acte, Borràs va desgranar l'obra, editada per Ara Llibres, fruit de 13 anys d'investigació documentant l'extrema dreta a Catalunya i a diferents països europeus com Polònia, Grècia, França, Itàlia o Portugal, entre d'altres.
 

Borràs va explicar que quan va començar a documentar aquests temes, l'extrema dreta "era un fenomen que molta gent creia que aquí no afectaria", i va recordar: "Tants anys després hi ha un partit d'extrema dreta que és la tercera força a l'estat espanyol i que és molt probable que en un proper canvi de cicle polític, on hi hagi un canvi de governabilitat de les forces més progressistes l'extrema dreta tingui ministres".

L'obra barreja relat personal, crònica periodística i assaig, amb la finalitat d'arribar a un públic més generalista: "No he volgut escriure un altre llibre acadèmic, sinó un llibre de públic generalista, perquè a qui li interessa el tema pugui agafar el llibre, el pugui llegir, el pugui entendre i a més s'hi pugui enganxar", deia Borràs.

De fet, segons el fotoperiodista: "Aquest llibre té vocació de què la gent prengui consciència que l'extrema dreta és un problema i que tots podem fer per evitar el seu creixement i la dominància d'aquest sector polític. Però per fer això cal saber-la identificar i aquest llibre, entre altres coses, t'ajuda".

Borràs qui va denunciar la "impunitat" que té el feixisme a l'Estat espanyol, va lamentar que a diferència d'altres països del món, a Espanya no s'hagi posat un cordó sanitari: "Davant l'amenaça que ha representat l'independentisme català, hi ha hagut un reagrupament nacional espanyol que ha legitimat l'extrema dreta", asseverava.

Nexes amb l'extrema dreta europea

Així mateix, segons el fotoperiodista, cal prendre nota de la implementació de l'extrema dreta fora de les nostres fronteres pels nexes d'unió que tenen aquests fenòmens: "Les extremes dretes s'inspiren d'altres països i VOX té els ulls posats a Hongria i Polònia que són dos estats on l'extrema dreta governa des de fa molts anys. Allò que diuen no s'ho inventen ells, ja s'ho ha inventat algú abans".

Amb tot, Borràs admet que escriure aquest llibre no li ha estat fàcil: "Aquí he patit certa persecució i la incapacitat de poder cobrir temes de l'extrema dreta durant molts anys. Encara ara, jo no puc anar a una manifestació de l'extrema dreta a Barcelona".

Així mateix, assegura haver temut per la "tranquil·litat", tan seva com de la seva família: "Això és el més angoixant, quan no només t'afecta a tu, sinó al teu entorn més immediat".

 

 

 

 

Edicions locals