Migracions reflectides als museus

Dimarts s'inaugurava 'Mollet migrant', amb intervencions a La Marineta i a l'Abelló per reflexionar sobre els processos migratoris

Cultura

Exposició al Museu Abelló
Exposició al Museu Abelló

Sergio Carrillo

El projecte de desenvolupament cultural comunitari Mollet Migrant, concretat amb diferents exposicions que tenen l'objectiu de recollir les inquietuds i els processos vitals de persones que han migrat a Mollet, s'inaugurava dimarts. La iniciativa artística ha comptat amb la intervenció de persones migrades a Mollet, de l'artista Susana Malagón i d'alumnes de l'INS Mollet i el Centre d'Estudis Mollet.

Sovint, els nouvinguts topen amb moltes portes tancades i aquesta és una de les idees que expressen a La Marineta els alumnes de batxillerat artístic de l'INS Mollet a la mostra fotogràfica Estudi del territori i del paisatge, on representen visualment i metafòricament el procés fins que progressivament les oportunitats arriben. Neus Gómez, docent de l'INS Mollet, explicava que després d'una trobada entre les persones migrades i els alumnes, per conèixer "les diferències i les coses en comú", els participants van portar els joves a diferents punts de la ciutat que tenien alguna singularitat vinculada a la seva arribada o estada a Mollet. Va ser en aquests espais on es van realitzar les instantànies exposades a La Marineta.

Susana Malagón presentant el projecte a La Marineta

Aquest projecte ha sigut "molt enriquidor tant per a l'alumnat com per al professorat", deia Gómez, qui considerava que ha estat "una manera de treballar que s'adiu molt a com es treballa en l'àmbit professional artístic: experimentar, fer un procés i trobar un resultat final".

Els passadissos de La Marineta també acullen una doble intervenció, que es titula Caminants, i que fa referència als viatges interiors i exteriors que cada persona recorre al llarg de la seva vida. Un, farcit amb unes 200 sabates; i l'altre, amb una tona i mitja de sorra per caminar-hi a sobre i crear camins "que es dibuixen i es desdibuixen", apuntava l'artista Susana Malagón, coordinadora del projecte.

Un dels passadissos, ple de sabates
L'altre passadís, farcit de sorra

Mirades migrants

"Mollet és una ciutat on hi ha moltes persones que han fet el procés migratori i volem mostrar què passa quan una persona marxa d'un lloc a un altre", explicava Malagón, qui volia deixar constància que "potser demà som nosaltres qui hem de canviar de país de residència o de ciutat". Aquest missatge traspua també d'una de les instal·lacions de Mirades –al Museu Abelló–, que amb un mirall i unes reixes situa l'espectador en el que podria ser un camp de refugiats i sota uns ocells que volen en llibertat. "Som tan lliures com pensem?", qüestionava l'artista.

L'exposició del Museu acull també unes entrevistes en vídeo fetes per alumnes del Centre d'Estudis Mollet a persones migrants, així com obres de la col·lecció Abelló seleccionades pels participants i vinculades amb els seus processos vitals, i també, entre d'altres, alguns objectes que als mateixos migrants els recorden els seus llocs d'origen.

La Soumaia davant de l'Alcorà del pare al Museu Abelló

La Soumaia, una de les participants, va decidir cedir un Alcorà ben especial: "El meu pare, abans de morir, me'l va regalar. Me'l vaig emportar i sempre l'associo a ell. És un orgull portar el llibre del pare al museu de la nostra ciutat".

Sobre l'arribada a Mollet, fa més de 20 anys, la Soumaia diu: "Els primers dos mesos van ser els més difícils de la meva vida. Venia d'un país amb un idioma i una cultura diferent, i no hi tenia ni família ni amics".

Vinculat al comerç

40 són els comerços que participen en el projecte, que planteja un recorregut des de la Marineta fins al Museu Abelló, tot seguint unes petjades blaves pintades per marcar l'itinerari al carrer. Els aparadors acullen unes maletes elaborades per la canalla i joves del Casal Obert, i que contenen els missatges de les persones protagonistes que participen en aquesta proposta.

Edicions locals