Mar Cambrollé, activista trans: 'El gener del 79 vam deixar de ser delinqüents per a la justícia espanyola'

seMse filtres va aplegar dijous les commemoracions del Dia contra l'LGTBfòbia i de l'Orgull amb una conferència a La Marineta

Societat

Mar Cambrollé, activista trans: 'El gener del 79 vam deixar de ser delinqüents per a la justícia espanyola'
Mar Cambrollé, activista trans: 'El gener del 79 vam deixar de ser delinqüents per a la justícia espanyola'

El 17 de maig es commemorava el Dia Internacional contra l'LGTBfòbia i el 28 de juny serà el Dia Internacional de l'Orgull. Per celebrar tots dos actes, el col·lectiu molletà seMse filtres va organitzar dijous una jornada que va estar encapçalada per la conferència de l'activista trans Mar Cambrollé i de l'Alejandro Zarzuelo, tots dos membres de la Federación Plataforma Trans.

Cambrollé és una dona trans que ha defensat els drets del col·lectiu des de l'època de la transició. Així ho explicava durant l'acte, rememorant la mobilització del juny del 1978, que en el seu cas la va viure a Sevilla: "Havíem d'arribar al Palau de Justícia per demanar l'abolició de la Llei de Perillositat Social i l'amnistia sexual, perquè volíem que totes les preses i els presos que encara eren a les presons per l'únic delicte d'estimar o ser diferent sortissin als carrers".

Només sis mesos després, el desembre, "es va aprovar excloure de la Llei de Perillositat Social els actes d'homosexualitat", recordava l'activista trans, qui afegia que va ser definitivament el gener del 1979 quan va entrar en vigor l'aprovació, que incorporava l'amnistia "per a les persones de la dissidència sexual: gais, lesbianes i persones trans". Cambrollé hi afegia: "El gener del 79 vam deixar de ser delinqüents per a la justícia espanyola".

Evolució o involució?

L'acte va ser un èxit, amb més d'una seixantena d'assistents i amb la presentació de l'exposició artística impulsada conjuntament amb AMAM, així com diversos treballs i projeccions fetes per alumnes de l'Institut Mollet. Sobretot, l'entitat destaca la gran acollida tenint en compte que és el primer acte per commemorar l'orgull que han fet a Mollet.

Algunes de les intervencions artístiques que es van presentar dijous

Tot plegat va ser una bona ocasió per tractar i repassar l'evolució del col·lectiu, "o la involució", puntualitza l'Ana Maria de Miguel, membre de seMse filtres: "Ara tenim més visibilitat i més llibertat, però encara que ja estan qualificades les agressions com a delictes d'odi, estan augmentant".

En aquest sentit, seMse filtres critica els "comentaris trànsfobs" pronunciats per unes assistents en el torn de preguntes de la xerrada, una actitud que ja havia començat els dies anteriors amb missatges privats per Instagram, segons explica Lara Segura, també membre del col·lectiu molletà.

"Van començar amb un discurs conciliador", diu Segura sobre aquestes intervencions de dijous, però hi afegeix: "No estaven a favor de la Llei Trans, amb temes com els esports entre d'altres; però la Mar les responia amb arguments i amb estudis".

El col·lectiu molletà lamenta que la conferenciant "va haver d'aguantar que li diguessin que és un home" i que aquestes persones s'adrecessin a la regidora dient: "Com permeteu aquest acte en què venen a negar la biologia?". Fets com aquest fan pensar que "estem anant endarrere", conclou Segura.

Edicions locals