El Dia de la Cambra aposta per transformar els negocis cap a models econòmics més sostenibles

Els Premis Futur Cambra reconeixen el talent jove de la comarca i premien els millors treballs d'FP desenvolupats el curs 2021-2022

Economia

Els premiats de l'edició d'enguany, durant el Dia de la Cambra al TAG
Els premiats de l'edició d'enguany, durant el Dia de la Cambra al TAG

La Cambra del Vallès Oriental va celebrar dijous el Dia de la Cambra al Teatre Auditori. Com cada any, la celebració va servir per retre homenatge al teixit productiu de la comarca i va reflexionar sobre aspectes cabdals per a l'economia local. En aquesta ocasió es va abordar la necessitat d'enfocar l'activitat productiva cap a un nou model econòmic que combati l'emergència climàtica.

Per això la sessió va comptar amb la xerrada del meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio Enric Agud, qui va explicar que la temperatura del planeta ha anat pujant els últims 30 anys i que els últims 7 han estat els més càlids des de 1850. "A Catalunya, el 2022 pot ser el més calorós des que s'agafen dades", alertava. També apuntava que "ara els estius són entre 20 i 40 dies més llargs que fa només unes dècades".

Per això afirmava que el model econòmic ha de tenir en compte aquests canvis i mirar de combatre l’escalfament global. "S'estima que el 2030 el 70% de l'energia que es generi a Espanya serà renovable, sobretot solar i eòlica", deia, i valorava la creació de comunitats energètiques locals, com La cel de Caldes de Montbui i el GRID de Can Muntanyola. I concloïa: "La revolució transversal cap a un món més verd, eficient i digital i implicarà noves professions". "S'estima que per cada lloc de feina vinculat al gas natural o al petroli que es perdi naixeran quatre llocs de treball de noves professions".

L'acte també va comptar amb les intervencions del president de la Cambra del Vallès Oriental, Jaume Aragall; l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell; i el vicepresident primer de la Cambra de Comerç de Barcelona, Toni Fitó, qui destacava la força del teixit empresarial de la comarca –amb gairebé 12.000 societats– i el paper de les cambres territorials: "no són delegacions camerals, sinó cambres territorials perquè siguin més fortes i ajudin a créixer les empreses de la comarca", deia Fitó, qui també insistia que "cal avançar en economia verda, la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic".

Premis Futur Cambra

Durant el Dia de la Cambra del Vallès Oriental també es van lliurar els Premis Cambra als millors treballs d'FP de la comarca, uns guardons que volen fomentar la transferència de coneixement entre el teixit productiu vallesà i els centres educatius de la comarca. En aquesta segona edició van obtenir el primer premi quatre projectes diferents, que tenen en comú que són iniciatives cooperatives, sostenibles, innovadores, solidàries o que promouen la igualtat de gènere.

L'Escola Municipal de Treball de Granollers va rebre tres premis. Van ser per al projecte R-POP Economia Circular –una aplicació que ajuda a reutilitzar els materials rebutjats per altres empreses industrials–; Creació i construcció d'una HPLC virtual per a l'ensenyament i la docència –que ofereix una alternativa a una màquina real de cromatografia de líquids d'alta pressió, però a un cost més baix, i en què també ha participat l'IES Carles Vallbona–; i Adopta un professional –una aplicació que permet posar en contacte alumnes i professionals per tal que els perfils s'adaptin més a la demanada del mercat laboral–. El quart guardó va ser per a l'IES Mollet del Vallès, pel projecte Robot Repartidor de Peces amb Visió Artificial, per agilitzar els processos a les plantes de producció.

D'altra banda, els Premis Futur Cambra també van reconèixer dos finalistes: el primer a l'EMT, per Rural FP construeix el teu camí; i el segon a Parc Estudi, per Perruqueria Solidària. Tots dos projectes tenen l'ambició de trobar vies econòmiques col·laboratives per crear un teixit productiu més just i solidari.

Finalment, també es van lliurar tres premis a empreses vallesanes pel seu compromís amb l'FP i l'acollida del nou talent al mercat laboral –Petronas Lubricants Spain (Canovelles), Estelec Instalaciones Integrales (Sant Fost de Campsentelles) i Salicrú (Santa Maria de Palautordera)–, i es va reconèixer el paper de Beatriz Sotorrío, responsable de desenvolupament de persones d'Audens Food, per la seva participació com a jurat en aquesta segona edició dels Premis Futur Cambra.

Edicions locals