Recordant La Marieta amb música, aigua de València i una bona gentada

La mostra 'la Marieta del segle passat 1984-2001' es va inaugurar divendres passat a La Marineta amb una tarda ben festiva

Cultura

L'aigua de València, la beguda "insígnia" de La Marieta, no va faltar a la inauguració de l'exposició
L'aigua de València, la beguda "insígnia" de La Marieta, no va faltar a la inauguració de l'exposició | S.C.R.

Sergio Carrillo

Exposicions, concerts, edicions de llibres, teatre, ràdio en directe, recitals poètics, tallers de tasts de vins, una festa fallera... Aquestes són només algunes de les múltiples accions que es van gaudir o impulsar des de La Marieta a finals del segle passat. El restaurant va ser en aquella etapa, més enllà d'un lloc on omplir la panxa, un local de creació i creativitat cultural.

Ara, més de dues dècades després que la Marina Duñach i el Joan Antoni Salom n'abaixessin la persiana, el Centre Cultural La Marineta acull una exposició que repassa aquells 17 anys de vivències i que es va inaugurar divendres passat amb tot un èxit d'assistència.

La inauguració de La Marieta del segle passat 1984-2001, com no podia ser d'una altra manera, va comptar amb elements clau que definien el bar, com és la música i l'aigua de València. Per l'escenari muntat al pati de La Marineta hi van passar diversos grups convidats, però els micros també estaven disponibles perquè qualsevol que ho volgués hi passés a donar la nota. "L'escenari està obert i a mesura que aneu bevent aigua de València hi podeu anar passant", deia en Joan Enric Mogas, l'encarregat de donar el discurs d'inauguració i un dels tants que van formar la mítica Taula Zero.

Sobre aquesta taula que estava ubicada a l'entrada del restaurant -i que durant la mostra restarà a l'entrada de La Marineta-, Mogas apuntava: "Era petita però al seu voltant podia acollir un munt de persones de procedències i realitats diverses disposades a passar una bona estada xerrant, bevent...". Només calia "que algú llencés una espurna" perquè s'hi organitzés un concert espontani o qualsevol altra moguda.

Mogas va definir la Taula Zero i el restaurant com "un espai de llibertat", que va ser "molt important per al Mollet de l'època".

Els propietaris, satisfets

La Marina Duñach i en Joan Antoni Salom, qui van ser els propietaris de La Marieta durant 17 anys, es mostraven molt satisfets per l'exposició i per la gran gentada que hi va haver. "La Marieta era un lloc de trobada, i anessis sol o acompanyat, sempre hi trobaves un lloc per a tu", deia Duñach alhora que assenyalava la gran estima que hi havia entre els presents: "Mireu com ens abracem! Hi ha un carinyo, i no és allò d'anar a veure part de la història passada, sinó que és una història de relacions humanes que encara avui existeixen". Per últim, Duñach deia: "Veient aquesta resposta d'avui, penso que vam fer-ho bé a La Marieta".

Els antics propietaris, Joan Antoni Salom i Marina Duñach, a la Taula Zero | S.C.R.

Salom, per la seva banda, qui fa uns anys que va tornar a viure a Carcaixent, a la seva Comunitat Valenciana natal, deia també cofoi que divendres era un dia que no podia perdre's: "He retornat a veure molta gent coneguda i no dono l'abast de saludar la gent". Amb tot, assenyalava a "la colla de la Taula Zero" i a la Marina Duñach, "l'alma mater d'aquesta trobada", com els responsables de l'exposició.

Què hi ha a l'exposició?

En una sala de La Marineta es recrea la cuina, amb estris de diferents mides i èpoques, i amb una taula parada com les que hi havia al restaurant.

En una altra sala es pot gaudir de projeccions de fotografies i vídeos de l'època, i en una tercera sala hi ha penjats els cartells "que segueixen un petit camí de la història cultural del que es va fer a La Marieta en aquells anys", va explicar la Marina Duñach.

En aquell mateix espai també hi ha les obres del fons d'art de La Marieta -obres que hi deixaven els artistes que exposaven al restaurant- i que es poden adquirir per un preu a partir de 20 euros fent-ne així una aportació solidària, ja que tota la recaptació anirà a parar a l'ONG Proactiva Open Arms. Els assistents també poden comprar exemplars de dues publicacions fetes a La Marieta com són el Tastaolletes, farcit de receptes culinàries, i la revista Taula Zero, amb motiu del desè aniversari del restaurant i que recollia les principals activitats dutes a terme. En aquest cas, els preus són de 10 i 5 euros respectivament, que serviran, una part, per assumir les despeses de l'exposició i de la inauguració, i la part restant també anirà a parar a la mateixa ONG.

Edicions locals