Els polígons del Baix Vallès, a anys llum de la transició a la mobilitat verda
Només una quarta part de les electrolineres dels Polígons d'Activitat Econòmica de la comarca es troben als municipis baixvallesans
El Baix Vallès concentra el 29% dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics que hi ha situats als Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) de la comarca. En concret, el Vallès Oriental compta amb 48 electrolineres, 14 de les quals es troben als polígons baixvallesans, segons detalla l'Observatori dels polígons d'activitat econòmic del Vallès Oriental (OPAE) en l'Informe d'evolució del primer trimestre del 2022.
D'aquests 14 punts de càrrega baixvallesans, una quarta part es concentren a Montornès. En concret, n'hi ha quatre als polígons industrials montornesencs -dos al PAE Casa Nova 18, un al PAE Can Bosquerons de Baix i un altre al PAE Can Parellada-; tres a Montmeló -un al PAE Sota el Molí, Pla del Viver i Pla del Tren i dos al Pedregar-; dos a Parets -un al PAE Can Volart i l'altre al PAE Llevant- i dos al PAE La Farinera de Mollet. Els altres tres restants estan al PAE de la Llagosta, al Polígon Industrial de Martorelles 2 i al PAE 20901 de Sant Fost.
Amb tot, l'informe determina que els de punts de càrrega de la comarca es troben tan sols en 17 municipis dels 33 que tenen polígons d'activitat econòmica. Unes dades que certifiquen que "el nombre d'associats a la implantació de la mobilitat elèctrica als PAE encara és molt baixa", apunten des de l'Observatori.
El document també analitza l'impacte de la mobilitat elèctrica als PAE a través del nombre de matriculacions de vehicles elèctrics i endollables els darrers anys i posa el focus, especialment, en els vehicles comercials, les furgonetes lleugeres i furgons, tipologia de vehicle que majoritàriament utilitzen professionals.
Baixa matriculació de furgons
En aquest sentit, el document determina que el nombre de matriculacions de furgonetes i furgons elèctrics i endollables és "molt baix, comparativament amb les matriculacions dels turismes".
Tanmateix, destaca "l'increment substancial dels darrers dos anys -a la comarca-, duplicant el nombre de matriculacions pel que fa a les furgonetes lleugeres i seguint una tendència creixent a la incorporació d'aquest tipus de vehicles a les empreses".
En l'àmbit municipal, segons detallen les dades matriculacions de vehicles elèctrics i endollables publicades per l'Institut Català d'Energia, al Baix Vallès en els darrers tres anys s'han matriculat tres furgonetes lleugeres i un furgó, mentre que pel que fa a la xifra turismes elèctrics i endollables, els matriculats han estat 123.
Amb tot, segons el cap de vendes del concessionari Molletauto, Joaquim González, en els darrers mesos l'interès per la compra de vehicles professionals elèctrics ha anat en augment: "Hi ha una evolució positiva. La gent ha començat a interessar-se i cada vegada ens demana més aquest producte", admet González.
De fet, segons explica el cap de vendes de Molletauto, concessionari oficial d'Opel a Mollet, la companyia s'ha fixat com a data el 2028, per deixar de vendre vehicles amb motor de combustió.
No obstant això, la situació geopolítica i econòmica, apunta González, els està passant factura: "La pandèmia i la guerra d'Ucraïna ens han endarrerit la fabricació de microxips", fet que segons comenta, fa que els vehicles puguin trigar entre dos i sis mesos a arribar a mans del seu propietari, un cop feta la compra.
El 2035, any límit
A propòsit d'això, cal tenir en compte que la Unió Europea va aprovar, el passat 8 de juny, la prohibició de vendre cotxes i furgonetes nous amb motor de combustió l'any 2035. En un principi, la UE havia fixat l'any 2040 com la data a partir de la qual volia prohibir la comercialització d'aquests vehicles. No obstant això, la Comissió de Medi Ambient va proposar avançar aquesta mesura 5 anys. Així, està previst que la proposta entri en vigor d'aquí a 13 anys.
Millora de l'accessibilitat
Per altra banda, una de les qüestions a posar a sobre la taula és com s'ha de treballar per a millorar l'accés en transport públic, així com facilitar la connexió verda dels PAE que permeti l'accessibilitat a bici o a peu. Uns aspectes que segons l'informe elaborat per l'Observatori dels polígons d'activitat econòmic del Vallès Oriental (OPAE) el darrer trimestre del 2021; "seran clau de cara al futur per augmentar aquests punts de recàrrega, que ajudin a fer del vehicle elèctric un mitjà possible i real com a alternativa eficient".