Les repressions patides durant la guerra i la dictadura 'avui són més presents del que creiem'

Així ho ha assenyalat el Genís Hernández en l'acte en el qual ha rebut el 23è Premi Juvenil Vicenç Plantada

Societat

Raúl Broto, Genís Hernández, Magda Rodríguez i Jordi Bertran
Raúl Broto, Genís Hernández, Magda Rodríguez i Jordi Bertran

Sergio Carrillo

El treball de recerca Memòria històrica, víctimes i represaliats a Mollet del Vallès (1936 – 1975), de Genís Hernández Palau, ha estat el guanyador del 23è Premi Juvenil Vicenç Plantada que atorguen el Centre d'Estusis Molletans (CEM) i l'Ajuntament de Mollet.

El Genís ha analitzat "diferents temes de memòria històrica que s'han treballat a Mollet", ha fet "un repàs d'algunes de les víctimes" i "posa sobre la taula informació inèdita relacionada amb un familiar seu", ha assenyalat el regidor d’Educació i del CEM, i president del jurat, Raúl Broto, sobre la recerca guanyadora.

Es tracta, de fet, d'un treball que ja havia sobrepassat les aules amb una sèrie de propostes que van esdevenir una moció aprovada per unanimitat pel plenari amb l'objectiu de fer arribar encara més la memòria històrica a la ciutadania.

A banda del treball del Genís, se n'havia presentat un altre, Els republicans molletans deportats a Mauthausen, d’Isabel Alonso de Pablo, també estudiant de l’Institut Gallecs, qui ha fet "una recopilació de tota la informació que s'ha publicat i un repàs de les seves vides dels cinc molletans deportats", segons resumia Broto.

Sobre els dos treballs presentats, el director del CEM, Jordi Bertran, ha explicat que eren "interessants" i que "el procés de deliberació va ser llarg", però hi ha afegit: "El fet que (el treball del Genís) aportés informació inèdita, va ser el factor decisiu que va fer decantar la balança".

En aquest sentit, Bertran apuntava: "Hi ha una sèrie de víctimes del franquisme que són molt conegudes, però si tinguéssim la possibilitat de fer-ne una llista exhaustiva, parlaríem de centenars o milers de molletans que d'una manera o l'altra van ser víctimes de la dictadura, i molts són anònims. Donar a conèixer algunes d'aquestes persones de qui fins ara ningú no n'ha parlat és molt interessant".

Pel que fa al guardonat -que s'endú un premi de 350 euros-, el Genís Hernández agraïa el premi "al jurat, a la Magda (Rodríguez, la seva tutora) i a la família". Aquests darrers en van ser ben importants, "sobretot en la part del treball en què vaig voler indagar què va passar a la meva família durant la guerra civil i el franquisme", deia el Genís, qui ha refermat que les repressions patides aleshores "avui són més presents del que creiem".

Edicions locals