Mollet inaugura l'exposició 'El Nazisme i l'homofòbia'

La mostra s'ha creat amb l'objectiu de donar a conèixer la repressió que va patir el col·lectiu en l'època nazi i un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial

Societat

Mollet inaugura l'exposició 'El Nazisme i l'homofòbia'
Mollet inaugura l'exposició 'El Nazisme i l'homofòbia'

Es calcula que entre 5.000 i 15.000 homes van ser enviats a camps de concentració per delictes homosexualitat. Els presos eren marcats amb un triangle rosa i formaven la casta més baixa dins dels camps, la qual cosa implicava que tinguessin la taxa de mortalitat especialment alta. Així ho explica un dels plafons de "El Nazisme i l'homofòbia", una exposició inaugurada a Mollet i organitzada per la Secretaria d'Afers LGTBI+ d'Esquerra Republicana al Vallès Oriental, amb motiu de la celebració del 28J, Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+.

"L'objectiu d'aquesta exposició és donar a conèixer la història del col·lectiu LGTBI durant el període del feixisme, i totes les conseqüències cap al col·lectiu que hi va haver després", explicava Joan Josep Torà,Responsable de la Secretaria d’Afers LGTBI+ d’Esquerra Republicana al Vallès Oriental.

L'exposició se centra en tres blocs, la preguerra -com estava el col·lectiu abans del sorgiment del nazisme-, el mateix context del feixisme i un cop finalitzada la guerra. Segons Torà: "Al principi, el nazisme no contemplava el col·lectiu com un perill, fins que una secció més dura del feixisme es va imposar. De fet, tres grans pesos pesants del moviment nazi eren homosexuals i tenien molt poder i a la Nit dels ganivets llargs van ser assassinats i aquest contrapoder dins del feixisme va ser aprofitat per la part més dura per incriminar i perseguir el col·lectiu".

Així mateix, per Torà, l'alliberament dels camps nazi, no va ser igual per a tothom: "El col·lectiu va continuar patint la pena de presó i discriminació un cop superada la Segona Guerra Mundial, quan la resta de persones van ser alliberades i les penes suprimides".

L'exposició que va donar el seu tret de sortida a l'Espai Molletà - carrer Maria Fortuny, 23 Baixos- es pot visitar durant les pròximes dues setmanes, amb l'horari de dilluns a divendres entre les 17.30 h i les 19.30 h. L'objectiu és que la mostra sigui itinerant i es pugui veure arreu de la comarca. 

 

Edicions locals