Banyadors amb roba de xarxes de pescar recuperades del mar

La santfostenca Sandra Garcia Martínez va crear fa dos anys Nëda, una marca de banyadors sostenibles que confecciona artesanalment

Societat

Banyadors amb roba de xarxes de pescar recuperades del mar
Banyadors amb roba de xarxes de pescar recuperades del mar

Sant Fost de Campsentelles

La passió per la natació i l'amor pel mar i la seva conservació són els dos motors que han creat NËDA, una marca local de biquinis i banyadors sostenibles i fets artesanalment. Darrere d'aquesta iniciativa es troba Sandra Garcia Martínez, una veïna de Sant Fost, que va engegar l'empresa fa un parell d'anys.

NËDA neix d'una història de superació i de reinvenció personal. Des de ben petita, la Sandra s'ha dedicat a la natació de competició. Campiona d'Espanya i tercera d'Europa, "tot anava enfocat cap al somni olímpic que tots els esportistes tenim", explica. Però el somni es va esvair després d'una lesió que la va apartar de la competició de primer nivell. "Em vaig operar però la recuperació no va ser tan fàcil i, ni mentalment ni físicament, no em vaig aconseguir recuperar", explica.

Després de tota la vida nedant, la Sandra s'havia quedat sense un objectiu. És en aquell moment quan els pares l'animen a activar la seva creativitat i li regalen una màquina de cosir. "Al principi m'hi vaig negar però vaig començar a fer-me banyadors per a mi, després per a amigues, que m'animen a obrir un perfil a Instagram per mostrar la meva feina", diu la Sandra, que té estudis de màrqueting, i que s'encarrega de tot el procés des del disseny, al patronatge i la confecció.

Sostenibilitat, un imprescindible

A l'hora de començar a dissenyar els banyadors, la Sandra tenia clar que havien de confeccionar-se amb un material sostenible. "No m'entrava al cap alguna cosa que no fos sostenible perquè soc una gran amant del mar i de nedar en aigües obertes", explica. Després d'investigar una mica, va trobar una roba que s'elabora a partir de les xarxes de pesca abandonades al mar, un dels residus plàstics més perillosos per a les espècies marines. "No va ser fàcil trobar-lo, perquè no és un material que estigui molt a l'abast del públic", reconeix la Sandra, qui més enllà de la confecció del producte també intenta que la resta d'elements de NËDA, com l'embalatge també sigui el màxim de sostenible.

De moment, la Sandra compagina el seu projecte emprenedor amb una altra feina perquè "econòmicament no dona per a tant", diu, però "espero algun dia poder-m'hi dedicar al cent per cent".

Edicions locals