Un grup de lladres informàtics estafa 62.458 euros a l'Ajuntament de Mollet

El grup d'estafadors hauria aconseguit sostraure 8 milions d'euros a diverses administracions

Societat

Un grup de lladres informàtics estafa 62.458 euros a l'Ajuntament de Mollet
Un grup de lladres informàtics estafa 62.458 euros a l'Ajuntament de Mollet

Mollet del VallèsRedacció / ACN

Un grup d'estafadors informàtics ha robat 8 MEUR a entitats públiques catalanes com ajuntaments, consells comarcals i hospitals, segons ha avançat 'La Vanguardia'. L'estafa ha afectat l'Ajuntament de Mollet, a qui han robat 62.458 €.

Els delinqüents es feien passar per un proveïdor de l'administració a qui volien estafar gràcies a la informació que aconseguien dels portals de transparència. Els lladres imitaven el logotip del proveïdor i creaven un compte de correu electrònic molt similar a l'original per reclamar el pagament de les factures. Un cop cobrats els diners, els transferien a altres comptes per dificultar el rastre.

En el cas de l’Ajuntament de Mollet, es van fer passar pel proveïdor Ambitec Servicios Ambientales, una empresa de serveis tècnics i ambientals. L’estafa es va produir 19 de novembre de l’any 2020. "A l'Ajuntament tenim una sèrie de controls perquè aquestes coses no passin però en aquest cas no van funcionar del tot bé. Per sort ho vam poder detectar aviat i només va ser una factura", explica el regidor Raúl Broto, en declaracions a Ràdio Mollet. Broto apunta que s'està fent el procés de reclamació judicial per poder recuperar aquests recursos i que s'han reforçat els processos perquè no torni a passar.

La banda es va apropiar de més de mig milió d'euros del Servei Català de Trànsit (SCT), 544.320 de l'Ajuntament de Viladecans, 498.620 de l'Hospital de Sant Pau i 481.403 euros del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), segons consta en un informe dels Mossos a què ha tingut accés el diari.

Aquest informe ha estat remès al jutjat d'instrucció 5 de l'Audiència Nacional en el marc d'una macrocausa que investiga una organització internacional dedicada a estafar entitats públiques fent-se passar per proveïdors de serveis. A Catalunya hi hauria 25 administracions afectades.

La banda ha operat més enllà de Catalunya. La Policia nacional va detenir el 2019 a Fuenlabrada un membre d'aquest grup que portava 22 targetes bancàries que estaven a nom de cinc persones i algunes portaven la mateixa fotografia. Al seu mòbil es va trobar documentació sobre les estafes.

Edicions locals