El pla de la bicicleta combina la creació de carrils bici amb l'habilitació de carrers de convivència

MolletOpina considera que la cohabitació amb vehicles de motor no ajudarà a fomentar l'ús de la bicicleta

Societat

El Pla Director de la Bicicleta aprovat pel ple el passat dilluns planteja que la xarxa ciclable combini la creació d'alguns carrils bici amb l'habilitació de carrers de convivència, on cohabiten bicicletes i altres vehicles.

En el cas dels carrils bici, es proposen una dotzena de trams a diferents punts de la ciutat. Entre aquests, un de bidireccional a la ronda dels Pinetons, des de la rotonda del rellotge fins al carrer Santiago Tiffon, eliminant un dels actuals carrils per a cotxes. També es preveu el de la mitjana d'avinguda Rivoli, i als carrers de Granollers, d'Enric Morera, Rafael Casanova, Via Ronda –entre Sant Llorenç i l'avinguda del Parc–, a les avingudes Teixidores, Burgos i Gaudí, i al polígon de Can Magarola.

Pel que fa als carrers de convivència (amb velocitats màximes entre 30 i 20 km/h), el pla proposa utilitzar uns carrers estratègics com a vies compartides, en una vintena de punts. "La falta d’espai per fer-hi un carril bici, així com que l’aparcament sigui un tema sensible a l’hora de treure places, fa que es consideri aquesta possibilitat de cohabitació", apunten els tècnics al pla. És el cas, entre altres, del barri de Lourdes, el carrer Gallecs, Jaume I i Burgos, Berenguer III i Rafael Casanova, Diputació i Llibertat, entre altres.

Precisament, aquesta cohabitació i el gran nombre d'aquests trams compartits amb vehicles de motor, és una de les crítiques que plantegen els col·lectius de ciclistes. "Serà difícil incrementar l'ús de la bicicleta, ja que el pla és poc valent i parteix de la base de conservar tot (o gairebé tot) l’aparcament per a vehicles motoritzats i presenta, en la seva majoria, actuacions de caràcter molt lleu com la gran quantitat de carrers de convivència", apunten des de MolletOpina, que, amb tot, valora que s'hagi redactat la planificació, que "fa propostes concretes i acotades pressupostàriament, un fet que ha de comportar major facilitat per a l’execució i el desenvolupament del pla", afegeixen, tot i les incògnites en l'ordre d'execució i la temporització de les actuacions.

MolletOpina també qüestiona el disseny del Calderí, on es preveuen voreres bici, un format del qual el pla aprovat "en fa un balanç negatiu dels existents a la ciutat", conclouen.

Edicions locals