Les atencions de Càritas Mollet s'estabilitzen a nivells prepandèmics

El repartiment d'aliments continua sent el servei que més persones atén

Societat

Després dels increments d'atencions que va assumir Càritas Mollet durant la pandèmia per ajudar moltes famílies amb dificultats, l'entitat depenent de la parròquia ha vist com la seva activitat s'ha estabilitzat.

Segons la memòria de 2021, Càritas Mollet va atendre 2.108 persones entre tots els serveis i va destinar-hi un pressupost de 55.859 euros, una xifra que augmenta si es tenen en compte ajuts directes que arriben des del Bisbat de Terrassa. "Som una entitat petita, però tots els nostres recursos estan a disposició de la gent de Mollet", explica M. Teresa Securun, responsable de Càritas Mollet. D'aquest pressupost, el 38% prové de fonts públiques, en concret de l'Ajuntament que l'any passat hi va destinar 21.500 euros. La resta es finança amb fonts privades d'empreses i col·laboradors.

El servei que gestiona més persones és el d'aliments, que va atendre 612 famílies i 1.624 persones. Conduït per una desena de voluntaris, és el projecte on es distribueixen lots d'aliments bàsics de primera necessitat a les persones que són derivades des del treball social de Càritas i dels Serveis Socials de l'Ajuntament.

Projecte de targeta moneder

El repartiment de lots alimentaris, però, podria tenir els dies comptats. Segons explica Securún, Càritas juntament amb Creu Roja i l'Ajuntament estan estudiant fer el canvi a un sistema de targeta moneder, amb què siguin les famílies les que disposin de crèdit per poder anar a comprar elles mateixes. "Es tracta de dignificar el fet de rebre aliments. Que cada família pugui comprar el que necessiti en funció dels seus gustos i la seva cultura i que no depengui d'allò que vingui al lot", indica la responsable de Càritas Mollet.

Més novetats

Més enllà dels serveis habituals que ofereix Càritas –com el menjador social o la recollida i repartiment de roba– l'entitat té com a objectiu adaptar-se a les necessitats de la societat. En aquest sentit, Securún afirma que una de les principals demandes és l'habitatge. Per aquest motiu, Càritas Mollet està enllestint la reforma d'un pis, que es troba a la primera planta de l'edifici on hi ha l'actual menjador social, al carrer Cervantes, perquè sigui un habitatge compartit temporal per a famílies amb dificultats. "La previsió és que el puguem inaugurar a l'octubre", diu la responsable de Càritas.

El pis, d'uns 150 metres quadrats, tindrà 3 habitacions, dos banys i un menjador sala d'estar, i està pensat perquè el puguin compartir dues famílies en situació de vulnerabilitat. "La idea és que sigui un habitatge temporal i que els serveixi per regularitzar la seva situació i fer el pas cap al mercat lliure d'habitatge", diu Securún, que avança que les famílies beneficiàries podran ser derivades tant des de Càritas com des dels serveis socials municipals.

Una altra de les novetats en els serveis de Càritas és l'acompanyament educatiu, un projecte sorgit després que l'IES Mollet sol·licités un suport per a l'aprenentatge de l'idioma a joves d'entre 12 i 16 anys, que es troben amb dificultats per fer el seguiment del curs escolar pel desconeixement de la llengua. Així doncs, durant una hora i mitja a la setmana dues voluntàries fan sessions amb aquests joves per oferir-los més competències lingüístiques.

L'assessorament sobre subministraments energètics i l'acompanyament per superar la bretxa digital a persones amb dificultats amb l'ús d'Internet, són altres demandes socials que Càritas està cobrint gràcies a la feina dels seus voluntaris

Edicions locals