Circular B30, el nou projecte d'economia circular de l'eix Mollet-Cerdanyola

La iniciativa articula una xarxa d'OpenLabs per aconseguir la transformació cap a un ecosistema sostenible de recerca i innovació

Economia

El projecte Circular B30 pretén crear un nou ecosistema de recerca i innovació
El projecte Circular B30 pretén crear un nou ecosistema de recerca i innovació | Circular B30

Circular B30 és la nova marca que pretén ser l’inici de la transformació cap a un ecosistema sostenible de recerca i innovació mitjançant una xarxa d’OpenLabs. Aquesta nova creció està dintre del projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) HubB30: Més enllà de la circularitat de l’eix Mollet-Cerdanyola.

El projecte està encapçalat per l’Ajuntament de Mollet, l'Ajuntament de Cerdanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Parc de Recerca UAB, la Fundació ESADE i el centre tecnològic EURECAT.

L’estratègia global del projecte es fonamenta en el concepte de la recerca i la innovació oberta, que proposa que aquesta es realitzi de forma més col·laborativa i amb la participació de la societat en la seva definició i desenvolupament per aconseguir un model de residu 0.

Per això, el projecte incorpora la cocreació per fer front a molts dels reptes territorials, una visió que fomenta la creativitat i la col·laboració entre diferents actors socials: ciutadans, usuaris, personal investigador, entitats socials, autoritats públiques, sector empresarial, sector creatiu i persones emprenedores; per tal d’identificar problemes i proporcionar solucions. En aquest sentit, cal destacar que l’àmbit B30 és una de les zones en la qual es genera una gran quantitat dels residus de l’àrea metropolitana de Barcelona, motiu pel qual pren rellevància l’objectiu final d’aquest PECT.

MolletLab, el nou laboratori de creativitat

Dins d'aquest projecte, l’Ajuntament de Mollet té com a objectiu la creació d’un OpenLab, a través del qual es vol aportar el valor afegit al territori mitjançant polítiques d’innovació, de reduir els residus generats i de millorar la competitivitat territorial per a facilitar la modernització empresarial, la creació de nous negocis i el foment de l’emprenedoria i l’autoocupació. El seu nom serà MolletLab i la finalitat és crear un espai diferenciat on identificar i treballar reptes de ciutat, promoure la interacció de la quàdruple hèlix i impulsar una ciutadania activa i participativa, i on donar suport i desenvolupar projectes i prototips innovadors i proporcionar formació i coneixement en tecnologies 4.0.

El naixement del projecte

Circular B30 ja compta amb una web, on es pot trobar informació relativa a cada soci i a les operacions que duen a terme. Les actuacions previstes comporten un finançament de 3.943.221,84 €, amb 311.530,82 € a càrrec del consistori molletà. La iniciativa també compta amb finançament de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en el projecte del Programa Operatiu FEDER 2014-2020.

Edicions locals