Cercaviles, celebracions i foc del bestiari

La Santa Teca celebrarà el seu desè aniversari en una festa en què les tres bèsties demanen entrar a Prat de la Riba pel pregó

Cultura

Cercaviles, celebracions i foc del bestiari
Cercaviles, celebracions i foc del bestiari

Les bèsties de Mollet són sempre essencials a les festes majors –tant en l'estiuenca com en la d'hivern–, i enguany hi tornen amb novetats, aniversaris i reivindicacions.

Ja fa onze anys que la Santa Teca va arribar a la ciutat, i després d'un desè aniversari deslluït per les restriccions pandèmiques que limitaven les aglomeracions, enguany la Colla Morada farà la celebració que es mereix la seva patrona, aquesta deessa que porta bones collites i carn d'olla a la ciutat de Mollet, i que va ser enviada fa molts segles per un bruixot.

Dimecres 17 al parc de les Pruneres es farà el ressorgiment de la deessa, a qui se l'haurà de rebre, com és habitual, amb un fuet a la mà. La patrona del menjar serà partícip de la festa fins a l'últim dia. Una de les seves darreres activitats –una altra més per celebrar l'efemèride– és l'acte sorpresa Enigma!, que es farà dimarts 23 a les 19.30 h amb sortida de Pau Casals. Es tracta d'una activitat de la qual els morats no en desvetllen gran cosa, més enllà que comptaran amb "alguna sorpresa per no passar tanta calor".

Mitja hora després del ressorgiment de la Teca engegarà la invocació del Moll Fer amb la cercavila de Can Gomà a Prat de la Riba, i com a novetat enguany llençaran foc a la plaça de l'Artesania, mentre que habitualment només tiraven foc fred –bengales i espurnes que no cremen– al llarg del recorregut. L'acte estrella de la fera torrada serà el Ball del Moll Fer, en què la bèstia tornarà a partir-se en dos.

Pel que fa a la Cuca Molla, el seu principal protagonisme serà diumenge amb els gegants de la ciutat, però alhora, com a novetat, també participarà de la cercavila prèvia al pregó de dissabte.

Objectiu: entrar a plaça al pregó

Dissabte a les 19.30 h arrencarà la cercavila d'inici de festa major amb el seguici popular, que anirà de la plaça Pau Casals a Prat de la Riba. Dos dels protagonistes seran la Santa Teca i la Cuca Molla, com també ho serà l'absència del Moll Fer. Totes tres feres voldrien entrar a Prat de la Riba per ser-hi presents al pregó, i tot i que enguany l'Ajuntament tampoc els ho permet per seguretat, ara són més optimistes que mai. Com a mínim, el diàleg amb l'alcaldia sí que ha millorat, segons el cap de colla Morat, Jose López: "Ja he parlat més vegades amb l'actual alcaldessa en dos mesos, que amb l'anterior alcalde en quatre anys".

La Coordinadora de Cultura Popular de Mollet –que porta per nom La Cultural– també ha tingut diverses trobades amb l'Ajuntament i les seguirà tenint perquè el 2023 ja hi puguin ser a Prat de la Riba amb el bestiari. "No veiem impossible que hi puguem entrar", diu en David Carbonero, membre de la Cuca Molla i de La Cultural. Com a mostra de rebuig a la prohibició, el Moll Fer no participarà tampoc a la cercavila.

Edicions locals