La mongeta de ganxet rep la denominació d'origen protegida

La Generalitat ha aprovat el reglament per concedir la Denominació d'Origen Protegida (DOP) a la mongeta de ganxet. Malgrat mancar la resolució europea sobre aquesta petició, els productors ja incorporen aquest distintiu l'etiquetatge del producte.

Economia

A part de significar una nova empenta per la comercialització convencional de la mongeta de ganxet, la Denominació d'Origen Protegida permetrà ampliar horitzons a nous mercats. El reglament del consell regulador de la Denominació d'Origen Protegida fixa les condicions perquè el producte pugui ser comercialitzat amb el segell, a partir de paràmetres de qualitat i de compliments de normatives de sembra, collita i envasat.

 

Una de les informacions que inclourà el distintiu de la Denominació d'Origen serà la procedència de la producció, que en el cas de la mongeta de ganxet es focalitza a tots els municipis del Vallès Oriental, del Vallès Occidental, nou municipis del Maresme i quatre de la Selva. Al baixvallès, els referents més clars és l'espai rural de Gallecs, Sant Fost i Martorelles. Així, el segell també facilitarà informació sobre les condicions d'utilització de la llavor, el cultiu, la recol·lecció i les tècniques d'elaboració i envasat.

 

El primer expedient per la Denominació d'Origen per la mongeta de ganxet data de l'any 2005, la primera resolució favorable de la Generalitat es va produir un any desprès.

Edicions locals