Una nova Santa Teca i el Moll Fer reparat

Morats presentava una nova figura de la seva deessa, amb l'objectiu que sigui perdurable, mentre que el Moll Fer hi apareixia després d'una reparació

Cultura

La nova versió de la deessa i patrona morada és més robusta i lleugera que les dues anteriors
La nova versió de la deessa i patrona morada és més robusta i lleugera que les dues anteriors | Colla Morada

La gran sorpresa del bestiari de la ciutat ha estat l'aparició d'una nova Santa Teca. L'any passat, amb el desè aniversari de la deessa morada, la Colla Morada va decidir tirar endavant un projecte que ja feia un temps que els passava pel cap: renovar la seva patrona, encarregada de portar bones collites i carn d'olla a la ciutat, qui estava "molt deteriorada i necessitava un canvi".

Així ho explica en Pau Garcia, membre de la junta morada i una de les persones més actives a la festa molletana, sent el clar protagonista dels versots o sent president dels geganters, entre molts altres.

Garcia és també un dels responsables de la Teca i detalla que la nova figura és "més robusta i més lleuger", però conserva la imatge original. La nova deessa ha estat creada pel mestre artesà Toni Mujal, de Cardona, i compta amb una base d'alumini i la figura està feta de fibra de vidre, mentre que els materials de l'anterior bestiari era fusta i porexpan respectivament. Com una de les grans novetats, l'actual Santa Teca –la tercera en la història de la patrona morada– pot tirar aigua pel pit dret.

El morat Pau Garcia diu que la gent ha quedat "satisfeta" per la nova creació i assegura que "té corda per a estona". De fet, l'objectiu és que sigui una figura definitiva, "dignificant-la a l'alçada del pes que té".

Com a nota negativa, la pluja va aixafar l'espectacle teatral que havien preparat per al ressorgiment i tot plegat es va quedar en una cercavila. Però fins i tot d'això se'n pot treure la part positiva: "La pluja la va batejar", diu Garcia.

L'altra novetat de la gresca va ser el llibret editat per la Colla, on s'explica tant la llegenda com la història i els processos constructius de la Santa Teca, i que es va repartir durant la festa.

Torrats reparen la seva fera

La pluja de dimecres tampoc va poder cancel·lar la invocació del Moll Fer. La Colla Torrada va tirar endavant la primera sortida d'aquesta festa d'estiu de la seva bèstia, tot i que amb modificacions. D'entrada, els músics van amenitzar l'espera a Can Gomà –fins que parés de ploure– amb un petit concert. Quan va amainar, el Moll Fer va fer una cercavila fins a Prat de la Riba, tot i que aquesta va ser més ràpida del previst i sense foc.

El Moll Fer, durant el correfoc de dissabte | Roger Candela

Sí que es van poder desenvolupar amb normalitat la resta d'actes del referent torrat. Dijous al matí s'hi va aplegar una bona gentada pels carrers del centre de la ciutat per gaudir de la cercavila i ballada infantil amb el Moll Fer, amb canyons de confeti en comptes de foto i amb l'objectiu de la canalla de fer-se fotos amb la fera cada cop que aquesta s'hi aturava. Com és habitual, el Moll també va ser present al correfoc de Diables, així com els tabalers torrats.

Per part de la Colla Torrada fan un balanç molt positiu de la gresca del Moll Fer d'enguany, apuntant que s'hi ha sumat gent nova i destacant que "lluïa espectacular", després que la torrada Emjei li hagi reparat les rascades i forats que tenia.

Edicions locals