Dani Seguí destrossarà l'imaginari nadalenc català al seu primer llarg

El tió, el caganer, el pessebre vivent i l'home dels nassos seran els protagonistes de la pel·lícula 'Un nadal de merda' que es rodarà el 2023

Cultura

Dani Seguí destrossarà l'imaginari nadalenc català al seu primer llarg
Dani Seguí destrossarà l'imaginari nadalenc català al seu primer llarg

Després d'haver realitzat vuit curts, el menorquí Dani Seguí –veí de Mollet des de fa dues dècades– vol encarar el 2023 el seu primer llargmetratge, que portaria per nom Un Nadal de merda.

Feia anys que tenia dos guions voltant per productores diverses però que no acabaven de ser assumits per cap d'elles. Sovint li han reconegut que la idea és interessant però que és massa arriscada, encara més per a algú sense bagatge davant dels grans focus. "Quan tens un projecte que es diu Un Nadal de merda, en català i amb efectes especials, és un guió negre, un guió que és difícil de produir", admet Seguí.

És per això que va valorar una manera alternativa d'executar-lo. "Què et semblaria si li donéssim un caire de còmic per evitar haver de fer els efectes especials tradicionals, i els fem de forma digital?". Aquesta proposta que li va fer al seu company Eric Abad –amb qui formen la productora As Cinema– farà que tirin endavant un treball probablement inèdit a l'Estat: un film que combinarà imatge real amb còmic. "Als actors els hi posarem un filtre de còmic, tindran textura de còmic amb quadricromia i frame a frame repassarem tots els contorns", detalla el guionista, director i coproductor. D'aquesta manera, també aprofitaran per fer els efectes especials en 2D digital i les explosions, la sang o els vòmits que hi apareixeran seran dibuixats.

El Nadal català, terrorífic

Algunes de les tradicions catalanes del Nadal seran protagonistes d'aquesta pel·lícula: el tió, el caganer, el pessebre vivent i l'home dels nassos. Són personatges (o activitats) que, amb una mirada diferent, poden esdevenir històries de terror, segons considera el Dani Seguí.

Cadascun d'aquests elements serà el protagonista d'un capítol, que conjuntament formaran el film. El Besòs també hi serà present, ja que el detonant dels successos d'Un Nadal de merda serà precisament l'incendi a Ditecsa (Montornès) i la consegüent contaminació del riu i dels peixos. Una contaminació ben radioactiva en el treball de Seguí.

Rodar sense diners

Aquest projecte, que té previst tenir un cost d'uns 300.000 euros, es posarà en marxa amb la participació de les productores As Cinema i Chaparra Entertainment, però sense una partida pressupostària que pugui fer front a les despeses plantejades.
Davant d'aquesta complexa situació difícil de desencallar, el molletà no ha volgut esperar a aconseguir una productora que hi aporti la part econòmica per posar les càmeres a treballar. "No volem fer bandera que es pot fer una pel·lícula sense diners, perquè no és una cosa de la qual n'estigui orgullós", lamenta el director, però tampoc volia quedar-se sense el seu film per aquesta qüestió: "Volem demostrar que ningú et pot negar fer cap projecte i que el que s'ha de fer és explotar les teves limitacions".

L'objectiu –si no s'hi suma cap productora abans de la seva finalització– és assolir el finançament  un cop el projecte ja estigui realitzat, tant amb la venda i distribució, com sol·licitant subvenció a TV3, perquè tots els que hi hagin participat acabin cobrant.

Edicions locals