​​​​​​​Mollet tanca el mes d’agost amb un 3,6% més de persones a l’atur

La ciutat té 2.825 desocupats, un 12,7% menys que fa un any

Economia

Mollet ha tancat el mes d’agost amb un 3,6% més de persones a l’atur que fa un mes, segons dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya. En concret la ciutat té 2.825 persones desocupades, 99 més que el juliol passat. Amb tot, la xifra és un 12,7% inferior a la registrada fa un any, quan la localitat comptava amb 2.507 persones sense feina.

El creixement respecte al mes passat ha estat generalitzat al conjunt del Baix Vallès –on l’increment ha estat del 3,5%– i també arreu de Catalunya –amb un 2,8% més d’aturats a l’agost–.

La pujada de l'atur català s'ha concentrat en el sector serveis, que ha registrat 9.176 persones més, és a dir, concentra un 96% dels nous desocupats. L'atur també ha pujat en la indústria (+874 persones) i la construcció (+738 persones). En canvi, ha baixat a l'agricultura, amb 341 aturats menys que al juliol.

El secretari de Treball del Govern, Enric Vinaixa, ha valorat negativament les dades d'atur i afiliació a la Seguretat Social del mes d'agost. Tot i que ha reconegut que l'increment de les persones sense feina i la caiguda dels contribuents a la seguretat social és menor a la dels mesos d'agost dels anys previs a la pandèmia, no se'n pot fer una lectura positiva. "No podem parlar de dades satisfactòries", ha apuntat en roda de premsa des de Barcelona.

Tanmateix, ha ressaltat que ambdós indicadors han crescut "menys" que els exercicis previs a la pandèmia tot i "l'impacte" que, a parer seu, està tenint la inflació i l'encariment de l'energia en el mercat laboral català.

Valoració positiva dels sindicats 

UGT ha destacat l'efecte que, al parer seu, ha tingut la reforma laboral aprovada al desembre en les xifres d'ocupació conegudes aquest divendres. Segons ha apuntat el sindicat, l'augment d'atur de l'agost és el més baix en aquest mes des de l'any 2008.

"Interanualment, l'evolució del mercat de treball és positiva, reflectint-se en les dades l'impacte de la reforma laboral amb l'augment de la contractació indefinida i la caiguda de la temporal", ha destacat en una nota de premsa. Tot i això, l'entitat ha defensat "continuar mantenint l'escut social" per garantir el poder adquisitiu dels treballadors amb mesures com l'aplicació de clàusules de revisió en els convenis o l'augment del salari mínim.

CCOO considera que hi ha "una millora de l'ocupació" tot i l'augment de l'atur registrat a l'agost. Així ho ha defensat el sindicat en un comunicat, on remarca que les dades són millors respecte de l'any passat, ja que hi ha 40.000 desocupats menys.

En la mateixa línia, CCOO celebra que un 41% de la nova contractació de l'últim mes sigui indefinida. "Creiem que cal continuar desplegant la reforma laboral, per contribuir a l'estabilització dels llocs de treball i evitar la rotació i la parcialitat no desitjada", ha defensat la responsable de mercat de treball de CCOO a Catalunya, Romina Garcia. Malgrat tot, CCOO lamenta que la campanya d'estiu "ha finalitzat abans que altres anys" per l'avançament del curs escolar.

Edicions locals