Sinergies per combatre les males olors al Baix Vallès

Els ajuntaments de Mollet i la Llagosta es reuniran la setmana vinent per trobar una solució conjunta als episodis de pudors

Societat

Sinergies per combatre les males olors al Baix Vallès
Sinergies per combatre les males olors al Baix Vallès | Pau Farell

Els municipis de la Llagosta i Mollet del Vallès col·laboraran amb els de Santa Perpètua de Mogoda, Montcada i Ripollet per abordar els episodis de males olors que afecten aquests municipis limítrofs i dels quals es desconeix l'origen. 

Els Ajuntaments d'aquestes poblacions es reuniran a finals de la setmana que ve per trobar solucions a un problema recurrent i que els veïns perceben sobretot durant les "èpoques d'estiu, quan les finestres dels habitatges estan obertes", segons les declaracions a aquest diari de l'alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra.

La trobada ve precedida per l'episodi de males olors que van viure les poblacions de Mollet, Santa Perpètua i la Llagosta a principis del mes d'agost. En concret, la pudor es detectava entre l'1 h i les 7 h del matí, sent especialment intensa entre les 3 h i les 4 h de la matinada. Una fortor que després d'aquest episodi que va durar gairebé una setmana i ha estat dels més llargs que ha viscut el municipi de la Llagosta, hauria desaparegut gairebé i "només s'ha detectat de forma residual algun altre dia", segons l'alcalde llagostenc.

Inici d'un estudi amb l'UPC

Per altra banda, amb l'objectiu de conèixer d'on provenen les pudors i si aquestes males olors són nocives per a la salut dels veïns i veïnes, l'Ajuntament de la Llagosta encarregarà a la Universitat Politècnica de Catalunya un estudi sobre la qualitat de l'aire del municipi.

El consistori té prevista una reunió amb els responsables de l'estudi el pròxim 19 de setembre. "Els veïns estan angoixats, i tot i que no tenim competències directes sobre la qualitat de l'aire del municipi, volem que la població estigui tranquil·la i sàpiga què està respirant", detallava Sierra qui indicava que la intenció de l'Ajuntament és fer l'estudi més "exhaustiu" que tinguin.

I és que amb l'episodi de males olors del mes d'agost, l'Ajuntament va rebre una vuitantena de queixes de residents al municipi a través de la pàgina que havia habilitat al web municipal per aquesta qüestió.

L'estudi, del qual també volen fer extensiva la seva participació en els altres municipis que seran presents en la reunió de la setmana vinent –a excepció de Ripollet que ja n'ha dut a terme un amb la mateixa universitat–, avaluarà durant un any sencer l'aire de la Llagosta. En concret, a banda de col·locar mesuradors a diferents indrets del municipi i a les cases d'alguns veïns, també es faran qüestionaris a la població que ajudin a concretar els components i d'on provenen les males olors.

Mollet Respira lliura una carta al president Pere Aragonès

Membres del grup Mollet Respira i Baix Vallès, integrat per diferents col·lectius com la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública al Baix Vallès i Mollet Pedala, van lliurar dimecres al president del Govern català, Pere Aragonès, durant la visita que va fer a Mollet amb motiu de l'entrega de les Medalles d'or de la Generalitat, una carta reivindicativa sobre la contaminació i les males olors al Baix Vallès. Per aquest grup és "imprescindible identificar d’on provenen aquestes pudors i que es faci un estudi exhaustiu per determinar el nivell de partícules contaminants que contenen". També demanen que Mollet prengui mesures com ara convertir carrers en zones de vianants, fer súperilles i crear un sistema de bicis compartides.

Edicions locals